Skořicový věnec L. P. 1890

Že skořice byla oblíbená i u našich předků, dosvědčuje i tento slavnostní recept z konce 19. století.

Přejít na postup

20 min. příprava70 min. kynutí30 min. pečení

2 věnce


Ingredience

Použité suroviny na 2 věnce:

  • 100 g másla
  • 2 polévkové lžíce cukru krystal
  • 1 čajová lžička soli
  • 2 žloutky
  • 250 ml mléka
  • 50 g čerstvých kvasnic (1 kostka)
  • 600 g hladké mouky

Na náplň:

  • 125 g másla
  • 10 polévkových lžic cukru krystal
  • 2 polévkové lžíce mleté skořice
  • 50 g drcených vlašských ořechů (velikost kousků cca 2-3 mm)

Postup přípravy

111

V misce rozpustíme ve 250 ml vlažného mléka 2 lžíce cukru, přidáme rozdrobenou kostku kvasnic a necháme vzejít kvásek.

Skořicový věnec - recept krok 1
211

V hnětací míse smícháme 600 g mouky s 1 lžičkou soli, uprostřed uděláme důlek, kam vlijeme připravený kvásek, 2 žloutky a 100 g rozpuštěného másla.

Skořicový věnec - recept krok 2
311

Promícháme a vypracujeme do hladkého těsta, které přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi 1 hodinu. Mělo by zdvojnásobit svůj objem.

Skořicový věnec - recept krok 3
411

Zatímco těsto kyne, smícháme v misce 125 g změklého (nikoliv tekutého) másla s 2 lžícemi skořice a 10 lžícemi cukru.

Skořicový věnec - recept krok 4
511

Vše vymícháme do hladké, mazlavé pasty.

Skořicový věnec - recept krok 5
611

Vykynuté těsto rozdělíme na půl. Z jedné poloviny vyválíme placku o velikosti asi 30 x 40 cm, potřeme jí polovinou náplně a posypeme polovinou drcených vlašských ořechů.

Skořicový věnec - recept krok 6
711

Potřenou placku srolujeme po delší hraně.

Skořicový věnec - recept krok 7
811

Vzniklý válec rozřízneme na 2 poloviny tak, aby zůstal na jednom konci cca 2 cm nerozříznutý, a položíme jej rozříznutou stranou nahoru.

Skořicový věnec - recept krok 7
911

Z rozřízlého těsta smotáme cop…

Skořicový věnec - recept krok 7
1011

…který vytvarujeme do kruhu, konce spojíme do věnce, přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě 10 minut kynout.

Skořicový věnec - recept krok 7
1111

Skořicový věnec pečeme asi 30 minut v troubě předehřáté na 180°C a poté necháme vychladnout na plechu. Stejně zpracujeme i druhou část těsta a náplně.

Skořicový věnec - recept krok 7
Loading...

Váš košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Loading...