Smetanová houbovka s koriandrem

Ingredience

Postup přípravy

KORIANDR MLETÝ

Koriandr se používal již ve starořímské kuchyni. Je známo, že jeho silice působí proti škodlivým bakteriím v zažívacím traktu. Má povzbuzující vliv na trávení, působí proti nadýmání a také údajně posiluje paměť.

Celý koriandr se používá při nakládání hub, červené řepy, zelí. Mletý koriandr je součástí mnoha směsí, je využíván při výrobě uzenin a některých sladkých pokrmů. Náš dnešní recept dokazuje, že koriandr mletý je výborný i při přípravě omáček.

SMETANOVÁ HOUBOVKA S KORIANDREM

Na polovině másla osmahneme dorůžova jemně nakrájenou cibulku. Přidáme očištěné a na plátky nakrájené houby, jednu lžičku koriandru mletého, jednu lžičku kmínu mletého, dvě lžičky soli a 5-7 minut to vše restujeme.

Na druhé polovině másla osmažíme 4 vrchovaté lžíce mouky, až vznikne světlá jíška. Zalijeme jedním a půl litrem vody nebo vývaru. Okořeníme 2 bobkovými listy, 3 kuličkami nového koření a 4 kuličkami černého pepře. Za občasného míchání vaříme 20 minut. Přidáme připravenou směs s orestovanými houbami a vaříme dalších 5 minut. Nakonec opatrně vmícháme jednu smetanu. Dochutíme jednou kostkou cukru, 2 lžícemi octa a případně dosolíme. Ještě necháme přejít varem.

Podáváme buď bez masa nebo s vařeným hovězím a s houskovým nebo kynutým knedlíkem. Vynikající je také druhý den, kdy se všechny chutě správně rozmísí.

Použité suroviny na 4 porce :

4 hrsti čerstvých hub, 1 větší cibule, 100 g másla, 200 ml smetany, 1 lžička koriandru mletého, 1 lžička kmínu mletého“, 2 bobkové listy, 3 kuličky nového koření, 4 kuličky černého pepře, 4 lžíce hladké mouky

přílohy:

houskový nebo kynutý knedlík

Loading...

Váš košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Loading...