Smetanová houbovka s koriandrem
Ingredience
Použité koření
Postup přípravy
KORIANDR MLETÝ
Koriandr se používal již ve starořímské kuchyni. Je známo, že jeho silice působí proti škodlivým bakteriím v zažívacím traktu. Má povzbuzující vliv na trávení, působí proti nadýmání a také údajně posiluje paměť.
Celý koriandr se používá při nakládání hub, červené řepy, zelí. Mletý koriandr je součástí mnoha směsí, je využíván při výrobě uzenin a některých sladkých pokrmů. Náš dnešní recept dokazuje, že koriandr mletý je výborný i při přípravě omáček.
SMETANOVÁ HOUBOVKA S KORIANDREM
Na polovině másla osmahneme dorůžova jemně nakrájenou cibulku. Přidáme očištěné a na plátky nakrájené houby, jednu lžičku koriandru mletého, jednu lžičku kmínu mletého, dvě lžičky soli a 5-7 minut to vše restujeme.
Na druhé polovině másla osmažíme 4 vrchovaté lžíce mouky, až vznikne světlá jíška. Zalijeme jedním a půl litrem vody nebo vývaru. Okořeníme 2 bobkovými listy, 3 kuličkami nového koření a 4 kuličkami černého pepře. Za občasného míchání vaříme 20 minut. Přidáme připravenou směs s orestovanými houbami a vaříme dalších 5 minut. Nakonec opatrně vmícháme jednu smetanu. Dochutíme jednou kostkou cukru, 2 lžícemi octa a případně dosolíme. Ještě necháme přejít varem.
Podáváme buď bez masa nebo s vařeným hovězím a s houskovým nebo kynutým knedlíkem. Vynikající je také druhý den, kdy se všechny chutě správně rozmísí.