Smetanové brambory
Ingredience
Použité koření
Postup přípravy
MUŠKÁTOVÝ OŘECH
Muškátový ořech i květ pocházejí z jediného ozdobného tropického stálezeleného stromu zvaný Macizeň pravá. Mezi současné významné pěstitele se řadí Indonézie a ostrov Grenada, která má muškátový oříšek i ve státním znaku. V 10. století jej znali Arabové a ve 12. století byl i v Evropě ctěn jako neobyčejně vzácné koření i lék. Používá se do masitých jídel, polévek, ragú, do pečiva, mají značné uplatnění v potravinářském průmyslu, ale i v parfumérii a likérnictví. Muškátový ořech se používá v malých dávkách pro svoji výraznou vůni.
SMETANOVÉ BRAMBORY
Dnes vám přinášíme jednoduchý a rychlý recept na výbornou vegetariánskou úpravu nových brambor.
Nové brambory pečlivě omyjeme (nemusí se škrábat ani loupat) a nakrájíme na 0,5 cm silné plátky. Do 3-litrového hrnce vlijeme 1 litr mléka, přidáme 1 polévkovou lžíci koření „Salát pikant“, 1 čajovou lžičku „Muškátového ořechu mletého“, 1 polévkovou lžíci soli a nakrájené brambory, vše přivedeme pomalu k varu a asi 10 minut na mírném ohni pod pokličkou vaříme do poloměkka. Poté mléko slijeme.
Zapékací misku vymažeme slunečnicovým olejem, na dno naskládáme vrstvu brambor, posypeme částí nastrouhaného eidamu a polijeme troškou smetany. Vše opakujeme, dokud nespotřebujeme všechny brambory. Zbytek smetany vlijeme na brambory a zasypeme zbylým nastrouhaným sýrem. Předehřejeme troubu na 240°C a asi 20 minut brambory zapékáme, až se vytvoří křupavá sýrová vrstva.
Smetanové brambory se dají servírovat jako hlavní chod, nebo jako vynikající příloha ke kuřecímu masu.