Smetanový špenát s cizrnou
Překvapivě chutný a lehký vegetariánský pokrm inspirovaný indickou kuchyní, který máte za 30 minut na stole.
Přejít na postup30 minut
4
Ingredience
Použité suroviny na 4 porce:
- 600 g brambor
- 6 lžic oleje
- 30 g strouhaného kokosu
- listový špenát (0,5 kg mraženého nebo 0,75 kg čerstvého) - ne protlak
- 200 ml smetany nebo její veganské varianty
- nakládaná cizrna (1 plechovka – cca 400 g)
- 1 lžička mletého římského kmínu
- 3 lžičky „Karí - anglický typ“ od Antonína
- chilli mleté dle chuti
- sůl
Postup přípravy
600 g brambor oloupeme, nakrájíme je na kostičky o velikosti cca 2 cm a opečeme je na oleji dozlatova (ve fritovacím nebo jiném hrnci).
Do jiného hrnce dáme 6 lžic oleje a osmahneme na něm koření. 1 lžičku mletého římského kmínu (nebo čerstvě rozdrceného římského kmínu v hmoždíři) a 3 lžičky karí anglického typu. Pozor! Koření nepřipálit, ale nechat krásně rozvinout jeho chuť a vůni (cca 1-2 minuty).
Přisypeme 30 g strouhaného kokosu a opět krátce (1-2 minuty) osmahneme. Stále platí: nespálit, ale nechat rozvonět.
Přidáme 750 g listového špenátu a podlijeme 100 ml vody. Ještě okořeníme špetkou chilli mletého (dle chuti) a dusíme na mírném ohni 10 minut.
Přilijeme 200 ml smetany a za občasného míchání dusíme ještě 6 minut.
Přidáme cizrnu (400 g plechovku bez nálevu) a povaříme další 2 minuty.
Nakonec vhodíme opečené brambory, osolíme 1 lžičkou soli, krátce (cca 1 minutu) vše povaříme, odstavíme a máme hotovo.
Podáváme s rýží basmati, indickými plackami nebo pečivem.