Srnčí kýta na kořenové zelenině

Srnčí kýta v tradiční podobě.

Přejít na postup

30 min. příprava 3-4 hod. pečení

6


Ingredience

Použité suroviny na 6 porcí:

lžíce – rovná polévková lžíce
lžička – rovná čajová lžička

  • 1 kg srnčí kýty (lze použít i jinou zvěřinu nebo hovězí)
  • 3 střední cibule
  • 100 g slaniny
  • 3 větší mrkve (cca 250 g)
  • 100 g petržele
  • 100 g celeru
  • 3 stroužky česneku
  • 2 polévkové lžíce směsi koření Zvěřina – Hubert
  • 50 g másla
  • 1 lžíce oleje
  • 2 lžičky soli

Přílohy:

  • brambory, bramborová kaše
  • švestkový kompot

Postup přípravy

16

1 kg srnčí kýty osolíme 1 lžičkou soli, posypeme 1 lžící směsi koření „Zvěřina – Hubert“ a na pánvi s 1 lžící oleje zprudka ze všech stran opečeme (cca 30 s z každé strany), aby se maso zatáhlo.

Srnčí kýta na kořenové zelenině - recept krok 1
26

3 střední cibule a 100 g slaniny nahrubo nakrájíme, dáme do pekáče, na ně položíme opečené maso a vše zalijeme výpekem z pánvičky rozředěným 1 dcl vody. Přiklopíme a dáme péct do trouby na 1,5 hodiny při 150 °C.

Srnčí kýta na kořenové zelenině - recept krok 2
36

100 g celeru, 100 g petržele a 3 mrkve očistíme a nakrájíme na 1 cm kostky, 3 stroužky česneku rozsekáme nahrubo, promícháme s 1 lžící směsi koření „Zvěřina – Hubert“ a 1 lžičkou soli.

Srnčí kýta na kořenové zelenině - recept krok 3
46

Vše přidáme do pekáče k předpečenému masu a cibuli a pečeme pod poklicí při 150 °C další hodinu.

Srnčí kýta na kořenové zelenině - recept krok 4
56

Poté zeleninu s cibulí a česnekem promícháme, maso otočíme, položíme na něj plátky másla (5 x 10 g) a za občasného podlévání výpekem pečeme bez poklice při 200 °C dalších 30-60 minut.

Srnčí kýta na kořenové zelenině - recept krok 5
66

Podáváme s bramborovou kaší nebo vařeným bramborem a švestkovým kompotem.

Srnčí kýta na kořenové zelenině - recept krok 6
Loading...

Váš košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Loading...