Srnčí řízky
Ingredience
Použité koření
Postup přípravy
HUBERT
Směs harmonické chuti a vůně určená pro přípravu zvěřiny. Obsahuje mletý pepř černý, nové koření, bobkový list, jalovec, tymián, zázvor, koriandr, rozmarýn, cibuli, kořenovou zeleninu, pálivou papriku, něco málo glutamanu a soli. Používáme asi 2 – 4 lžičky na 1 kg masa - podle chuti, buď k nakládání (pokropíme vínem, či zakapeme olejem) nebo k vlastní přípravě. Hodí se k pernaté zvěřině, ale i k divočáku, srnčímu, dančímu a jinému masu ze zvěřiny, dále k minutkám, při pečení či dušení. Velmi chutná na krůtě, kuřeti, také na hovězí "svíčkové" či jiné hovězí nebo i skopové pečeni.
Zvěřinové maso je v mnoha ohledech zdravější než masa jiná (např. vepřové, hovězí, kuřecí) a obsahuje i živiny, které jinde nenajdeme - a není dnes výsadou pouze „vyvolených“.
Dnes jsme Vám chtěli představit úpravu zvěřinového masa podle receptu z Prodejny se zvěřinou (Palackého třída 6, Plzeň).
Typické použití pro tuto směs je recept na :
SRNČÍ ŘÍZKY
600 g srnčí kýty nakrájíme na 2 cm silné plátky, které naklepeme, osolíme, okořeníme směsí koření „Zvěřina – Hubert“ (kořeníme asi stejně jako solíme). Pokapeme olejem a dáme na 24 hodin odležet do chladu.
Před vlastní přípravou nastrouháme 2 – 3 střední cibule. Plátky obalujeme v nastrouhané cibuli a pak v trojobalu (hladká mouka, rozšlehané vajíčko, strouhanka). Smažíme na rozpáleném oleji. Jako příloha se hodí brambory nebo bramborový salát.
Řízky je možno tímto způsobem připravit i z jiného masa. Pokud bychom chtěli ochutnat např. kančí, doba naložení masa před přípravou se prodlužuje na 3 – 5 dní. Během marinování maso několikrát přeložíme.
Použité suroviny na 4 porce :
600 g srnčí kýty (ale i kančí nebo jiné maso), sůl, směs koření „Zvěřina – Hubert“, olejna obalení :
2 – 3 střední cibule, hladká mouka, 2 – 3 vejce, strouhanka
přílohy :
brambory, bramborový salát