Sušená rajčata "Aglio Peperoncini"
Ingredience
Použité koření
Postup přípravy
AGLIO PEPERONCINI
Italská pikantní česneková směs na všechny druhy těstovin. Výborná na vaječné pokrmy, pizzu, dušenou i čerstvou zeleninu, vhodná i do zapékaných pokrmů. Pro svoji univerzálnost se dá s úspěchem použít i na minutky z kuřecího nebo vepřového masa. Obsahuje česnek, papriku pálivou, papriku sladkou, pepř, petržel a sůl (16 %). Pokud máte rádi tradiční italskou specialitu, sušená rajčata, udělá Vám tento recept určitě radost. Antonín pro Vás z prosluněné Itálie dovezl tip na lehce pikantní variantu této lahůdky.
SUŠENÁ RAJČATA "AGLIO PEPERONCINI"
Horkovzdušnou troubu si předehřejeme na 140 °C a připravíme si plech vyložený papírem na pečení. 1 kg větších a vyzrálých rajčat si omyjeme, rozkrájíme na čtvrtky a lžící nebo nožem vyjmeme středy (ty pak můžeme použít do rajské polévky nebo omáčky).
Ve větší misce rajčata promícháme se 100 ml kvalitního olivového oleje, osolíme 1 lžičkou soli a opepříme čerstvě mletým barevným pepřem. Poté si rajčata rozprostřeme na plech slupkou dolů.
Rajčata nejprve pečeme 40 minut na 140 °C, poté snížíme teplotu na 50°c a sušíme asi 4 hodiny při této teplotě. Vzhledem k tomu, že každá trouba peče trochu jinak, se může čas sušení mírně lišit. Rajčata nám musí zůstat měkká. Po vyjmutí z trouby sušená rajčata posypeme směsí koření "Aglio peperoncini". Použijeme asi 1 polévkovou lžíci, ale jestliže máme rádi pikantnější chuť, klidně přidáme. Rajčata naskládáme do vhodné sklenice a zalijeme až po okraj kvalitním olivovým olejem.
V této úpravě se dají rajčata konzumovat již druhý den, v uzavřené nádobě a v chladnu nám vydrží bez problémů 8 týdnů. Použít se dají např. do těstovin, salátů, nebo k vínu.