Sušenky spekulatius

Pečivo z křehkého těsta původem z Belgie a Holandska, kde se nazývá Speculaas a peče se celoročně. Zdomácnělo i v Německu jako typicky vánoční cukroví.

Přejít na postup

60 min. příprava10 min. pečení

2 plechy


Ingredience

Použité suroviny na 2 plechy:

lžíce – rovná polévková lžíce
lžička – rovná čajová lžička

  • 250 g hladké celozrnné (nebo hladké) pšeničné mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva (ideálně bez fosfátů, vinný kámen)
  • 1/2 lžičky soli
  • 50 g jemně mletých mandlí
  • 150 g třtinového cukru
  • 125 g změklého másla
  • 3 lžičky směsi koření Spekulatius od Antonína
  • 2 lžíce mléka
  • (Variabilně: Na posypání 50 g mandlových kousků)

Použité koření

Postup přípravy

  • 16

    V misce smícháme 250 g hladké celozrnné mouky, 50 g jemně mletých mandlí, ½ lžičky soli, 2 lžičky prášku do pečiva a 3 lžičky směsi koření Spekulatius.

Sušenky spekulatius – recept krok 1

  • 26

    V druhé míse vyšleháme lehce změklé máslo (125 g) se 150 g třtinového cukru a 2 lžícemi mléka.

    Sušenky spekulatius – recept krok 2
  • 36

    Obsah obou misek smícháme a rukou vše spojíme do hladkého (tužšího) těsta, které zabalíme do strečky a dáme do lednice odležet do druhého dne (ideálně 24 hodin)

    Sušenky spekulatius – recept krok 3
    46

    Těsto necháme ohřát na pokojovou teplotu, prohněteme rukama, rozdělíme na 2 díly a rukama na pomoučněném válu vytvoříme placku o síle cca 5 mm (těsto má velký sklon se trhat a drolit). Válečkem opatrně vyválíme na sílu cca 4 mm.

    Na placku položíme krajku (kus záclony se vzorem) nebo vezmeme embosovaný váleček (razítko na sušenky spekulatius), naposledy vyválíme na sílu 3 mm a získáme finální vzor sušenek.

    Sušenky spekulatius – recept krok 4
    56

    Rádýlkem nebo vykrajovátkem vytvoříme sušenky, které opatrně přeneseme na plech s pečícím papírem. Sušenky lze ještě posypat kousky mandlí, které lehce zatlačíme do těsta.

    Sušenky spekulatius – recept krok 5
    66

    Sušenky pečeme v troubě předehřáté na 180 °C cca 10 minut, dokud okraje nezačnou červenat. Poté je vyndáme z trouby a necháme na plechu lehce zchladnout a poté necháme na mřížce zcela vychladnout. Sušenky zůstávají tvrdé ale křehké (jako piškoty).

    Sušenky spekulatius – recept krok 6

Loading...

Váš košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Loading...