Sváteční kapiová pomazánka
Ingredience
Použité koření
Postup přípravy
KAPIOVÁ POMAZÁNKA
Obsahuje mletou cibuli, vločky červené a zelené kapie, mletou sladkou papriku, trochu černého pepře a soli.
Je určena k přípravě tvarohových a sýrových pomazánek, ale má mnohostranné použití – k dochucení polévek, gulášů, majonézových a masových pomazánek apod.
Typický recept s použitím této směsi je :
SVÁTEČNÍ KAPIOVÁ POMAZÁNKA
Tvaroh rozetřeme se změklým máslem. Přidáme 1 natvrdo uvařené a nadrobno nasekané vejce. Vmícháme jogurt, 2 lžíce kořenící směsi „Kapiová pomazánka“, 1 lžičku soli, 1 nadrobno nakrájenou menší cibuli a 2 nadrobno nakrájená rajská jablíčka, ze kterých jsme odstranili vnitřek (dužinu). Vše dobře promícháme nebo krátce našleháme ve šlehači.
Pomazánku necháme v chladničce cca 1 hodinu odležet. Mažeme na chléb, pečivo nebo veku.
Zdobíme nasekanou čerstvou pažitkou nebo nastrouhanými lískovými oříšky.
Použité suroviny :
250 g měkkého tvarohu, 100 – 150 g rostlinného másla, 2 lžíce směsi koření „Kapiová pomazánka“, 1 lžička soli, 1 malá cibule, 1 natvrdo uvařené vejce, 2 větší rajská jablíčka, 150 g bílého jogurtuna posypání :
čerstvá pažitka nebo nastrouhané lískové oříšky
přílohy :
chléb, pečivo, veka