Svatomartinská husa s lokšemi
Blíží se svátek svatého Martina a s ním i tradiční staročeský recept na svatomartinskou husu.
Přejít na postup60 min. příprava 6,5 hod. pečení
6-8
Ingredience
Použité suroviny na 3 kg husu (cca 6-8 porcí):
lžíce – rovná polévková lžíce
lžička – rovná čajová lžička
- 3 kg husa
- sůl (cca 4-5 lžic)
- kmín celý (cca 2 lžíce)
- 2-3 jablka
Použité suroviny na 16 ks lokší:
- 1 kg brambor
- 2 hrsti polohrubé mouky (pro bezlepkovou variantu Jizerka universal)
- sůl
Použité koření
Postup přípravy
Příprava svatomartinské husy:
- 15
Připravíme si chlazenou nebo v chladničce pomalu rozmraženou 3 kg husu, ze které odstraníme droby. Celou husu (i vnitřek) pořádně osolíme (doslova potřeme solí) a necháme v lednici na plechu odležet 24 hodin (min. přes noc).
- 25
Husu osušíme, zvenku i zevnitř posypeme kmínem, břišní dutinu vyplníme jablky a položíme do pekáče na mřížku nebo překřížené špejle (aby neležela přímo na plechu).
- 35
Na dno plechu nalijeme 2 dcl vody a dáme do trouby předehřáté na 120 °C péct na 6 hodin.
45
Zvýšíme teplotu na 250 °C a 15–20 minut prudce pečeme, aby se vytvořila zlatá, křupavá kůrka. Hotovou husu přendáme na plech a necháme v teple (v chladnoucí troubě) odpočívat.
55
Z boků pekáče seškrábeme nožem přípečky a rozpustíme je ve výpeku (můžeme jej naředit vodou). Husu naporcujeme (jablka odstraníme), porce položíme zpět do pekáče s výpekem a neseme na stůl.
Podáváme se zelím (červeným, bílým nebo obojím), houskovým (bramborovým) knedlíkem nebo bramborovými plackami (lokšemi) a přelijeme výpekem.Příprava lokší (bramborových placek):
14
Uvaříme 1 kg brambor ve slupce, oloupeme a necháme vychladnout. Vychladnuté brambory nastrouháme na jemném struhadle.
24
Z nastrouhaných brambor, 2 hrstí polohrubé mouky a lžíce soli vypracujeme soudržné těsto, které rozdělíme na 16 dílů (mouku můžeme přidávat nebo ubírat podle typu brambor) a vyválíme na pomoučněné desce do 3 mm silných placek.
34
Placky pečeme nasucho na nejlépe litinové pánvi, železném tálu nebo samotné plotně, než se vytvoří zespoda tmavě hnědé fleky. Placku otočíme, necháme nafouknout, propíchneme a pečeme stejně jako první stranu.
44
Hotové placky mastíme sádlem nebo máslem a skládáme na sebe přiklopené miskou, aby nevychladly.