Svatomartinská husa s lokšemi

Blíží se svátek svatého Martina a s ním i tradiční staročeský recept na svatomartinskou husu.

Přejít na postup

60 min. příprava 6,5 hod. pečení

6-8


Ingredience

Použité suroviny na 3 kg husu (cca 6-8 porcí):

lžíce – rovná polévková lžíce
lžička – rovná čajová lžička

  • 3 kg husa
  • sůl (cca 4-5 lžic)
  • kmín celý (cca 2 lžíce)
  • 2-3 jablka

Použité suroviny na 16 ks lokší:

  • 1 kg brambor
  • 2 hrsti polohrubé mouky (pro bezlepkovou variantu Jizerka universal)
  • sůl

Použité koření

Postup přípravy

Příprava svatomartinské husy:

  • 15

    Připravíme si chlazenou nebo v chladničce pomalu rozmraženou 3 kg husu, ze které odstraníme droby. Celou husu (i vnitřek) pořádně osolíme (doslova potřeme solí) a necháme v lednici na plechu odležet 24 hodin (min. přes noc).

Svatomartinská husa – recept krok 1

  • 25

    Husu osušíme, zvenku i zevnitř posypeme kmínem, břišní dutinu vyplníme jablky a položíme do pekáče na mřížku nebo překřížené špejle (aby neležela přímo na plechu).

    Svatomartinská husa – recept krok 2
  • 35

    Na dno plechu nalijeme 2 dcl vody a dáme do trouby předehřáté na 120 °C péct na 6 hodin.

    Svatomartinská husa – recept krok 3
    45

    Zvýšíme teplotu na 250 °C a 15–20 minut prudce pečeme, aby se vytvořila zlatá, křupavá kůrka. Hotovou husu přendáme na plech a necháme v teple (v chladnoucí troubě) odpočívat.

    Svatomartinská husa – recept krok 4
    55

    Z boků pekáče seškrábeme nožem přípečky a rozpustíme je ve výpeku (můžeme jej naředit vodou). Husu naporcujeme (jablka odstraníme), porce položíme zpět do pekáče s výpekem a neseme na stůl.

    Podáváme se zelím (červeným, bílým nebo obojím), houskovým (bramborovým) knedlíkem nebo bramborovými plackami (lokšemi) a přelijeme výpekem.

    Svatomartinská husa – recept krok 5

    Příprava lokší (bramborových placek):

    14

    Uvaříme 1 kg brambor ve slupce, oloupeme a necháme vychladnout. Vychladnuté brambory nastrouháme na jemném struhadle.

    Lokše, bramborové placky – recept krok 1
    24

    Z nastrouhaných brambor, 2 hrstí polohrubé mouky a lžíce soli vypracujeme soudržné těsto, které rozdělíme na 16 dílů (mouku můžeme přidávat nebo ubírat podle typu brambor) a vyválíme na pomoučněné desce do 3 mm silných placek.

    Lokše, bramborové placky – recept krok 2
    34

    Placky pečeme nasucho na nejlépe litinové pánvi, železném tálu nebo samotné plotně, než se vytvoří zespoda tmavě hnědé fleky. Placku otočíme, necháme nafouknout, propíchneme a pečeme stejně jako první stranu.

    Lokše, bramborové placky – recept krok 3
    44

    Hotové placky mastíme sádlem nebo máslem a skládáme na sebe přiklopené miskou, aby nevychladly.

    Lokše, bramborové placky – recept krok 4

Loading...

Váš košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Loading...