Svatomartinské ořechové rohlíčky
Ke svátku svatého Martina patří nejen pečená husa, ale i lahodný dezert s vanilkou a ořechovou náplní.
Přejít na postup40 min. příprava 30-35 min. pečení
32 rohlíčků
Ingredience
Použité suroviny na 32 rohlíčků:
Na těsto:
- 400 g hladké mouky
- 250 g másla
- 200 g zakysané smetany
- 1 polévková lžíce kukuřičného škrobu
- 1 čajová lžička vanilkového cukru od Antonína
- špetka soli
Na náplň:
- 170 g mletých vlašských ořechů
- 70 g moučkového cukru
- 100 ml plnotučného mléka
- 1 čajová lžička citronové kůry mleté od Antonína
- 1 čajová lžička vanilkového cukru od Antonína
- 1 polévková lžíce rumu
Použité koření
Postup přípravy
250 g studeného másla nakrájíme na kostičky a smícháme se 400 g hladké mouky, polévkovou lžící kukuřičného škrobu, 1 čajovou lžičkou vanilkového cukru, špetkou soli a 200 g zakysané smetany.
Vypracujeme hladké a vláčné těsto, které zabalíme do folie a necháme v chladu 1 hodinu odpočinout.
Mezitím si připravíme ořechovou náplň. V kastrůlku zahřejeme 100 ml plnotučného mléka, přidáme 70 g moučkového cukru, po 1 čajové lžičce vanilkového cukru a mleté citronové kůry, 170 g mletých vlašských ořechů a vše cca 3 minuty povaříme do zhoustnutí. Vmícháme 1 polévkovou lžíci rumu a necháme zchladnout.
Studené těsto rozdělíme na 4 díly, každý rozválíme na kruhovou placku silnou cca 4 mm a rozkrájíme na 8 trojúhelníků. Na širší konec každého trojúhelníku dáme lžičku ořechové náplně a od široké strany směrem ke špičce smotáme do rohlíčků.
Rohlíčky skládáme na plech vyložený pečícím papírem (nebo vymazaný máslem) ostrým cípem těsta dolů, aby náplň nevytekla, a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C dozlatova (cca 30-35 minut).
Ještě teplé rohlíčky potřeme rozpuštěným máslem s trochou rumu a vanilkového cukru a pocukrujeme moučkovým cukrem.