Švédští skořicoví šneci – Kanelbullar
Při naší cestě do Stockholmu nám velmi zachutnalo nádherně skořicově vonící pečivo, které se zde často podávalo ke kávě. Při hledání nejlepšího receptu jsme narazili na blog úžasné české cukrářky, která je ve Švédsku jako doma. Děkujeme Kristině z blogu Děvče u plotny za recept na nejtradičnější z tradičních švédských pečených dobrot.
Přejít na postup30 min. příprava, 60 min. kynutí, 20 min. pečení
40 ks
Ingredience
Na těsto:
- 150 g másla
- 90 g cukru krystal
- 1/2 čajové lžičky soli
- 2 čajové lžičky mletého kardamomu
- 500 ml mléka
- 50 g čerstvých kvasnic
- 800-840 g hladké mouky
Na náplň:
- 150 g másla
- 90 g cukru
- 3 lžíce mleté skořice
- ½ čajové lžičky mletého kardamomu
- 1 čajová lžička "Vanilkového cukru" od Antonína
Na potření a posypání:
- 1 vejce
- třtinový cukr
Použité koření
Postup přípravy
Ve větší míse smícháme 90 g cukru, půl lžičky soli, 2 lžičky kardamomu a 150 g rozpuštěného másla. Dobře promícháme. V mléce o teplotě 37°C (když vyzkoušíme prstem, nemělo by být ani teplejší, ani studenější) rozmícháme kvasnice a vlijeme do mísy k již připravené směsi. Po troškách přisypáváme mouku (celkem 800 - 840 g) a mícháme, aby bylo těsto pěkně hladké a mírně lepivé. Těsto v míse přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi 1 hodinu. Mělo by zdvojnásobit svůj objem.
Zatímco těsto kyne, si v rendlíku rozpustíme 150 g másla, přidáme 90 g cukru, 3 lžíce skořice, půl lžičky kardamomu, 1 lžičku "Vanilkového cukru" od Antonína a dobře zamícháme, aby se všechny ingredience spojily. Náplň dáme vychladit do lednice, aby trochu ztuhla a nevytékala z těsta.
Vykynuté těsto rozdělíme na půl. První část si vyválíme na placku o velikosti asi 45 x 45cm a rozetřeme na ni polovinu náplně.
Těsto smotáme do rolády a ostrým nožem z ní krájíme šnečky široké asi 1,5 cm. Pohyby nožem musí být rychlé a lehké, jako pilkou, aby se nám šnečci nerozplácli. Stejně pak zpracujeme i druhou polovinu těsta.
Šneky položíme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme je rozšlehaným vejcem a posypeme třtinovým cukrem. Pečeme je v troubě předehřáté na 180°C asi 15 - 20 minut a necháme vychladnout na plechu.