Sýrové pirohy s masovou náplní ("Sejráky")

Tento recept je naší vzpomínkou na babičku z Oseka u Rokycan, která jej připravovala vždy, když jí zbyl kousek vařeného masa (většinou hovězího z vývaru) a my ho milovali.

Přejít na postup

30 min. příprava 60 min. kynutí 2 x 25 min. pečení

24 pirohů (2 plechy)


Ingredience

Použité suroviny na 24 pirohů (2 plechy):

  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 g hladké mouky
  • 150 g nastrouhaného tvrdého sýra (plus 50 g na posyp)
  • 150 g másla (lze i sádlo)
  • 250 ml mléka
  • 1 vejce (plus 1 na potření)
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžičky celého kmínu (plus 1 lžíci na posyp)
  • 42 g čerstvých kvasnic

Na náplň:

  • 300 g vařeného masa (hovězí, vepřové, kuřecí)
  • 2 natvrdo uvařená vejce
  • 150 ml vývaru
  • 1 nadrobno nasekaná střední cibule
  • nadrobno nasekaná hrst petrželky
  • 1 lžička mleté maďarské papriky
  • ½ lžičky mletého černého pepře
  • 1 lžička soli

Postup přípravy

18

V hnětací míse smícháme 250 g hladké a 250 g polohrubé mouky, 2 lžičky soli, 2 lžičky celého kmínu a 150 g nastrouhaného tvrdého sýra. Uprostřed uděláme důlek, kam nalijeme 250 ml vlažného mléka s nadrobenými kvasnicemi (42 g) a necháme vzejít kvásek.

Sýrové pirohy s masovou náplní (sejráky)recept krok 1
28

Když vzejde kvásek, přidáme 150 g rozpuštěného másla (nebo sádla), 1 vejce.

Sýrové pirohy s masovou náplní (sejráky)recept krok 2
38

Vypracujeme na pružné a nelepivé těsto, které dáme na teplé místo pod utěrku vykynout (zdvojnásobí objem, cca 45 minut).

Sýrové pirohy s masovou náplní (sejráky)recept krok 3
48

Připravíme si náplň. Nadrobno nakrájíme 300 g vařeného masa (hovězí, vepřové nebo kuřecí), 2 natvrdo uvařená vejce, 1 střední cibuli, hrst čerstvé petrželky a vše v misce dokonale promícháme s 1 lžičkou mleté maďarské papriky, 1 lžičkou soli, ½ lžičky mletého černého pepře a 150 ml vývaru.

Sýrové pirohy s masovou náplní (sejráky)recept krok 4
58

Vykynuté těsto rozdělíme napůl a z každé poloviny vyválíme na pomoučněném vále placku o tloušťce cca 0,5 cm, kterou nakrájíme na cca 10 cm čtverce.

Sýrové pirohy s masovou náplní (sejráky)recept krok 5
68

Do středu každého čtverce dáme lžíci náplně, úhlopříčně těsto přeložíme a konce stlačíme k sobě, aby náplň nevytekla.

Sýrové pirohy s masovou náplní (sejráky)recept krok 6
78

Položíme je na plech vyložený pečícím papírem. Každý piroh potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme kmínem, nastrouhaným tvrdým sýrem a necháme je ještě cca 15 minut vykynout.

Sýrové pirohy s masovou náplní (sejráky)recept krok 7
88

Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C 20-25 minut dozlatova.

Sýrové pirohy s masovou náplní (sejráky)recept krok 8
Loading...

Váš košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Loading...