Sýrové pirohy s masovou náplní ("Sejráky")
Tento recept je naší vzpomínkou na babičku z Oseka u Rokycan, která jej připravovala vždy, když jí zbyl kousek vařeného masa (většinou hovězího z vývaru) a my ho milovali.
Přejít na postup30 min. příprava 60 min. kynutí 2 x 25 min. pečení
24 pirohů (2 plechy)
Ingredience
Použité suroviny na 24 pirohů (2 plechy):
- 250 g polohrubé mouky
- 250 g hladké mouky
- 150 g nastrouhaného tvrdého sýra (plus 50 g na posyp)
- 150 g másla (lze i sádlo)
- 250 ml mléka
- 1 vejce (plus 1 na potření)
- 2 lžičky soli
- 2 lžičky celého kmínu (plus 1 lžíci na posyp)
- 42 g čerstvých kvasnic
Na náplň:
- 300 g vařeného masa (hovězí, vepřové, kuřecí)
- 2 natvrdo uvařená vejce
- 150 ml vývaru
- 1 nadrobno nasekaná střední cibule
- nadrobno nasekaná hrst petrželky
- 1 lžička mleté maďarské papriky
- ½ lžičky mletého černého pepře
- 1 lžička soli
Použité koření
Postup přípravy
V hnětací míse smícháme 250 g hladké a 250 g polohrubé mouky, 2 lžičky soli, 2 lžičky celého kmínu a 150 g nastrouhaného tvrdého sýra. Uprostřed uděláme důlek, kam nalijeme 250 ml vlažného mléka s nadrobenými kvasnicemi (42 g) a necháme vzejít kvásek.
Když vzejde kvásek, přidáme 150 g rozpuštěného másla (nebo sádla), 1 vejce.
Vypracujeme na pružné a nelepivé těsto, které dáme na teplé místo pod utěrku vykynout (zdvojnásobí objem, cca 45 minut).
Připravíme si náplň. Nadrobno nakrájíme 300 g vařeného masa (hovězí, vepřové nebo kuřecí), 2 natvrdo uvařená vejce, 1 střední cibuli, hrst čerstvé petrželky a vše v misce dokonale promícháme s 1 lžičkou mleté maďarské papriky, 1 lžičkou soli, ½ lžičky mletého černého pepře a 150 ml vývaru.
Vykynuté těsto rozdělíme napůl a z každé poloviny vyválíme na pomoučněném vále placku o tloušťce cca 0,5 cm, kterou nakrájíme na cca 10 cm čtverce.
Do středu každého čtverce dáme lžíci náplně, úhlopříčně těsto přeložíme a konce stlačíme k sobě, aby náplň nevytekla.
Položíme je na plech vyložený pečícím papírem. Každý piroh potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme kmínem, nastrouhaným tvrdým sýrem a necháme je ještě cca 15 minut vykynout.
Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C 20-25 minut dozlatova.