Tartiflette (zapečené brambory s camembertem)

Vytisknout
Tartiflette (zapečené brambory s camembertem)

Použité koření:

Pepř zelený drcený

Je jemný a křehký, výborný při nakládání a marinování masa

Číst více Vybrat balení

PEPŘ ZELENÝ DRCENÝ

Zelený pepř jsou vlastně nedozrálá zrna rostliny pepřovníku konzervovaná buď sublimačním sušením nebo naložením do solného roztoku či octa. Má svěží, příjemnou chuť a není tak pálivý jako bílý a černý pepř. Pro svoje vlastnosti a křehkost ho můžeme použít všude tam, kde pepř černý – do omáček, polévek, na steaky, při nakládání masa, ryb a sýrů apod. Výhodou zeleného pepře je, že při tepelné úpravě v jídle (a při naložení) absorbuje tekutinu a změkne, takže ho nemusíme z potravy vyjímat (jako černý celý pepř), ale dá se sníst.

TARTIFLETTE (zapečené brambory s camembertem)

Syrové oloupané brambory i camembert nakrájíme na plátky o síle asi 0,5 cm. Camembert můžeme nahradit sýrem ze stejné rodiny, a to hermelínem, u toho je však někdy příliš výrazná plísňová vůně i chuť. (Originální recept obsahuje francouzský sýr Reblochon, ten se ovšem obtížně shání.)

Do pekáčku skládáme brambory, sýr a plátky pěkné slaniny a každou vrstvu jemně posypeme zeleným drceným pepřem (samozřejmě osolíme podle chutě). I když je zelený pepř méně ostrý než černý, musíme s pálivostí počítat a upravit dávkování podle strávníků. Na poslední vrstvu brambor dáme několik plátků sýra a vše zalijeme smetanou na šlehání (33 % tuku).

Pečeme při 200°C 30 minut přikryté a 15 minut odkryté, aby se vytvořila pěkná kůrčička.

Brambory podáváme ke studeným masům nebo jen tak s křupavým pečivem nebo salátem.

Použité suroviny na 4 porce:

1 kg větších brambor, 2 camemberty, 200 g anglické slaniny, 250 ml smetany na šlehání (33 % tuku), zelený pepř drcený, sůl na dochucení

Váš nákupní košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Koření do něj můžete přidat v sekci e-shop
Mezisoučet
0 Kč
Nákupní košík