Tartiflette (zapečené brambory s camembertem)
VytisknoutPEPŘ ZELENÝ DRCENÝ
Zelený pepř jsou vlastně nedozrálá zrna rostliny pepřovníku konzervovaná buď sublimačním sušením nebo naložením do solného roztoku či octa. Má svěží, příjemnou chuť a není tak pálivý jako bílý a černý pepř. Pro svoje vlastnosti a křehkost ho můžeme použít všude tam, kde pepř černý – do omáček, polévek, na steaky, při nakládání masa, ryb a sýrů apod. Výhodou zeleného pepře je, že při tepelné úpravě v jídle (a při naložení) absorbuje tekutinu a změkne, takže ho nemusíme z potravy vyjímat (jako černý celý pepř), ale dá se sníst.
TARTIFLETTE (zapečené brambory s camembertem)
Syrové oloupané brambory i camembert nakrájíme na plátky o síle asi 0,5 cm. Camembert můžeme nahradit sýrem ze stejné rodiny, a to hermelínem, u toho je však někdy příliš výrazná plísňová vůně i chuť. (Originální recept obsahuje francouzský sýr Reblochon, ten se ovšem obtížně shání.)
Do pekáčku skládáme brambory, sýr a plátky pěkné slaniny a každou vrstvu jemně posypeme zeleným drceným pepřem (samozřejmě osolíme podle chutě). I když je zelený pepř méně ostrý než černý, musíme s pálivostí počítat a upravit dávkování podle strávníků. Na poslední vrstvu brambor dáme několik plátků sýra a vše zalijeme smetanou na šlehání (33 % tuku).
Pečeme při 200°C 30 minut přikryté a 15 minut odkryté, aby se vytvořila pěkná kůrčička.
Brambory podáváme ke studeným masům nebo jen tak s křupavým pečivem nebo salátem.
Použité suroviny na 4 porce:
1 kg větších brambor, 2 camemberty, 200 g anglické slaniny, 250 ml smetany na šlehání (33 % tuku), zelený pepř drcený, sůl na dochucení