Tartiflette (zapečené brambory s camembertem)

Vytisknout
Tartiflette (zapečené brambory s camembertem)

PEPŘ ZELENÝ DRCENÝ

Zelený pepř jsou vlastně nedozrálá zrna rostliny pepřovníku konzervovaná buď sublimačním sušením nebo naložením do solného roztoku či octa. Má svěží, příjemnou chuť a není tak pálivý jako bílý a černý pepř. Pro svoje vlastnosti a křehkost ho můžeme použít všude tam, kde pepř černý – do omáček, polévek, na steaky, při nakládání masa, ryb a sýrů apod. Výhodou zeleného pepře je, že při tepelné úpravě v jídle (a při naložení) absorbuje tekutinu a změkne, takže ho nemusíme z potravy vyjímat (jako černý celý pepř), ale dá se sníst.

TARTIFLETTE (zapečené brambory s camembertem)

Syrové oloupané brambory i camembert nakrájíme na plátky o síle asi 0,5 cm. Camembert můžeme nahradit sýrem ze stejné rodiny, a to hermelínem, u toho je však někdy příliš výrazná plísňová vůně i chuť. (Originální recept obsahuje francouzský sýr Reblochon, ten se ovšem obtížně shání.)

Do pekáčku skládáme brambory, sýr a plátky pěkné slaniny a každou vrstvu jemně posypeme zeleným drceným pepřem (samozřejmě osolíme podle chutě). I když je zelený pepř méně ostrý než černý, musíme s pálivostí počítat a upravit dávkování podle strávníků. Na poslední vrstvu brambor dáme několik plátků sýra a vše zalijeme smetanou na šlehání (33 % tuku).

Pečeme při 200°C 30 minut přikryté a 15 minut odkryté, aby se vytvořila pěkná kůrčička.

Brambory podáváme ke studeným masům nebo jen tak s křupavým pečivem nebo salátem.

Použité suroviny na 4 porce:

1 kg větších brambor, 2 camemberty, 200 g anglické slaniny, 250 ml smetany na šlehání (33 % tuku), zelený pepř drcený, sůl na dochucení

Váš nákupní košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Koření do něj můžete přidat v sekci e-shop
Mezisoučet
0 Kč
Nákupní košík