Tartiflette
V tomto receptu si připravíme královnu zimních francouzských pokrmů původem ze Savojských Alp.
Přejít na postup40 min. příprava 40-45 min. pečení
4
Ingredience
Použité suroviny na 4 porce:
- 1 kg brambor (varný typ B)
- 300-400 g (3 ks) sýra Hermadur (ideálně Reblochon, v nouzi hermelín)
- 3 střední cibule
- 1 stroužek česneku
- 200 g anglické slaniny
- 200 g créme fraiche (lze i smetanu ke šlehání)
- 200 ml bílého vína
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 vrchovaté lžičky zeleného drceného pepře
Použité koření
Postup přípravy
1 kg brambor uvaříme ve slupce do poloměkka (15 minut), vodu slijeme a brambory necháme vychladnout. Poté je oloupeme a nakrájíme na 3-5 mm silné plátky.
Mezitím nakrájíme 200 g anglické slaniny, 1 stroužek česneku a 3 střední cibule nadrobno a na 1 lžíci olivového oleje je na pánvičce necháme zesklovatět. Když je hotovo vše zalijeme 200 ml bílého vína a provaříme (cca 2 minuty).
Hermadur (3 ks) nakrájíme na 5 mm plátky.
Pekáček nebo větší zapékací misku vymažeme 1 lžící olivového oleje, na dno naskládáme polovinu plátků brambor, dle chuti osolíme, posypeme 1 vrchovatou lžičkou zeleného drceného pepře.
Přidáme opečený mix z pánvičky, který rovnoměrně rozprostřeme po celém povrchu a pokryjeme polovinou plátků Hermaduru.
Naskládáme druhou polovinu bramborových plátků, osolíme dle chuti posypeme 1 vrchovatou lžičkou zeleného drceného pepře, pomažeme 200 g créme fraiche a poklademe zbylými plátky Hermaduru.
Pečeme při 200 °C 40 - 45 minut, až se vytvoří zlatohnědá kůrka.
Doporučujeme podávat horké s listy zeleného salátu pokapanými vinaigrettem (zálivka ze 100 ml olivového oleje, 30 ml vinného octa, a čerstvě mletého černého pepře) a sklenkou suchého bílého vína.