Thajské kuřecí curry

Jednoduchý recept na výborné kari, které zvládnete za 45 minut.
Přejít na postup45 min.
4
Ingredience
- 2 PL rostlinného oleje
- česnek (cca 4-5 stroužků nahrubo nasekaného česneku)
- cibule (nahrubo nasekaná 1 střední cibule)
- zázvor (nahrubo nasekaný kousek velikosti palce)
- 2 lžíce kari – thajský typ
- 2 lžíce másla (ghee)
- 1 plechovka (400 ml) kokosového mléka
- 8 kuřecích stehenních řízků bez kůže (600-800 g)
- 2 PL rybí omáčky
- 1 ČL citronové trávy
- 1 ČL hnědého cukru
- čerstvá bazalka nebo koriandr
- 1 červená chilli paprička, na kousky nakrájená
- Příloha: Jasmínová nebo basmati rýže
Použité koření
Postup přípravy
Na 2 lžících rostlinného oleje ve velké pánvi na mírném ohni necháme zesklovatět nahrubo nasekaný zázvor (špalíček o velikosti menšího palce), 1 střední cibuli, 4-5 stroužků česneku a 1 chilli papričku.

Přidáme 8 ks stehenních kuřecích řízků nakrájených na 2 cm kousky a lehce orestujeme.

Na menší pánvičce rozehřejeme 2 lžíce másla, přisypeme 2 lžíce směsi Kari – thajský typ a mícháme, dokud se nevytvoří pasta kterou ihned zalijeme 400 ml kokosového mléka.

Přidáme 2 lžíce rybí omáčky, 1 lžičku třtinového přírodního cukru, 1 lžičku citronové trávy, promícháme a nalijeme na orestované kuřecí kousky ve velké pánvi.

Přivedeme k varu a pod poklicí zvolna dusíme 30 minut. Poté ochutnáme, můžeme lehce zředit vodou a pokud chceme slanější, přidáme rybí omáčku, pokud raději sladší, přidáme třtinový cukr.

Přivedeme k varu, přidáme nahrubo nasekanou hrst čerstvé bazalky nebo koriandru (nebo mix), promícháme a vypneme plotýnku.

Podáváme s jasmínovou nebo basmati rýží ozdobené několika lístky bazalky nebo koriandru.
