Tokáň od Antonína

Tokáň je výborný pokrm pro pohoštění návštěvy i pro všední den.
Přejít na postup20 min. příprava1,5 – 2 hod. vaření
4
Ingredience
Použité suroviny na 4 porce:
- 700 g hovězí (srnčí, jelení) kýty
- 2 polévkové lžíce majoránky
- 60 g vepřového sádla (lze použít i olej) na osmažení
- 200 g cibule (nadrobno nakrájené)
- 2 lžičky soli
- lžička čerstvě mletého černého pepře
- 3 stroužky česneku
- 150 g anglické slaniny (nadrobno nakrájené)
- 2 dcl sladšího bílého vína
- 250 ml zakysané smetany
Přílohy:
- noky, rýže, kynuté knedlíky
Použité koření
Postup přípravy
Ve 3-litrovém hrnci na sádle dozlatova osmahneme 150 g nadrobno nakrájené anglické slaniny a pomocí sítka ji z výpeku oddělíme a dáme bokem.

Ve výpeku ze slaniny necháme zesklovatět 200 g nadrobno nakrájené cibule.

Jak získat "Majoránku" k objednávce zdarma?
Vložit do košíku za 0 Kč
Platí do úterý 30. ledna 2024
Přidáme na proužky (5x1x1cm) přes vlákno nakrájené maso a zprudka opečeme.

Okořeníme 2 lžícemi majoránky a lžičkou čerstvě umletého pepře, osolíme 2 lžičkami soli, přihodíme prolisované 3 stroužky česneku a dříve osmaženou anglickou slaninu, promícháme a podlijeme 2 dcl sladšího bílého vína a opět promícháme.

Dusíme pod pokličkou doměkka (cca 1,5 hod.)

Když je maso měkké, přidáme 250 ml zakysané smetany, promícháme a necháme krátce přejít varem (cca 5 min.). Pokud chceme více omáčky, lze ji nastavit smetanou na vaření a nechat přejít varem.

Podáváme s noky, rýží nebo kynutým knedlíkem.
