Tokáň od Antonína

Tokáň je výborný pokrm pro pohoštění návštěvy i pro všední den.

Přejít na postup

20 min. příprava1,5 – 2 hod. vaření

4


Ingredience

Použité suroviny na 4 porce:

  • 700 g hovězí (srnčí, jelení) kýty
  • 2 polévkové lžíce majoránky
  • 60 g vepřového sádla (lze použít i olej) na osmažení
  • 200 g cibule (nadrobno nakrájené)
  • 2 lžičky soli
  • lžička čerstvě mletého černého pepře
  • 3 stroužky česneku
  • 150 g anglické slaniny (nadrobno nakrájené)
  • 2 dcl sladšího bílého vína
  • 250 ml zakysané smetany

Přílohy:

  • noky, rýže, kynuté knedlíky

Použité koření

Postup přípravy

17

Ve 3-litrovém hrnci na sádle dozlatova osmahneme 150 g nadrobno nakrájené anglické slaniny a pomocí sítka ji z výpeku oddělíme a dáme bokem.

Tokáň - recept krok 1
27

Ve výpeku ze slaniny necháme zesklovatět 200 g nadrobno nakrájené cibule.

Tokáň  - recept krok 2
Recept týdne:
Jak získat "Majoránku" k objednávce zdarma?

Vložit do košíku za 0 Kč

Platí do úterý 30. ledna 2024

37

Přidáme na proužky (5x1x1cm) přes vlákno nakrájené maso a zprudka opečeme.

Tokáň  - recept krok 3
47

Okořeníme 2 lžícemi majoránky a lžičkou čerstvě umletého pepře, osolíme 2 lžičkami soli, přihodíme prolisované 3 stroužky česneku a dříve osmaženou anglickou slaninu, promícháme a podlijeme 2 dcl sladšího bílého vína a opět promícháme.

Tokáň  - recept krok 4
57

Dusíme pod pokličkou doměkka (cca 1,5 hod.)

Tokáň  - recept krok 5
67

Když je maso měkké, přidáme 250 ml zakysané smetany, promícháme a necháme krátce přejít varem (cca 5 min.). Pokud chceme více omáčky, lze ji nastavit smetanou na vaření a nechat přejít varem.

Tokáň - recept krok 5
77

Podáváme s noky, rýží nebo kynutým knedlíkem.

Tokáň  - recept krok 5
Loading...

Váš košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Loading...