Třešňový koláč Clafoutis
Jednoduchý francouzský ovocný koláč do jednoporcových misek nebo do koláčové formy.
Přejít na postup15 min. příprava30 min. pečení
1 koláč, 8 porcí
Ingredience
Použité suroviny na 1 koláč (8 porcí):
- 500 g zralých (černých) třešní
- 75 g hladké mouky
- 60 g moučkového cukru (50 g do těsta, 10 g na pocukrování)
- 50 g másla (40 g do těsta, 10 g na vymazání formy)
- 25 g vanilkového cukru
- 2 lžičky citrónové kůry mleté
- 3 vejce
- 150 ml mléka
- 2 cl třešňové pálenky nebo rumu
- špetka soli
Použité koření
Postup přípravy
Keramickou koláčovou formu vymažeme 10 g másla, 500 g zralých třešní omyjeme a osušíme a nasypeme v 1 vrstvě do formy.
V mixéru vyšleháme 3 vejce s 50 g moučkového cukru do husté pěny, 40 g másla rozehřejeme a zapneme troubu na 210 °C.
Do vyšlehaného základu za stálého míchání přisypeme 75 g hladké mouky, 25 g vanilkového cukru, 2 lžičky citrónové kůry mleté, špetku soli, přilijeme 150 ml mléka, 2 cl třešňové pálenky (rumu) a nakonec rozehřáté máslo.
Řídké těsto (podobné těstu na palačinky) nalijeme na třešně ve formě a dáme do rozpálené trouby.
Prvních 15 minut pečeme při 210 °C, dalších 15 minut při 180 °C. Špejlí zkusíme, zda je koláč hotov, vyndáme z trouby a posypeme 10 g moučkového cukru.
Podáváme teplý (doporučujeme) nebo studený, samotný nebo ozdobený šlehačkou.