Vanilková vodka
Ingredience
Použité koření
Postup přípravy
Vanilka celá
Vanilku znali a pěstovali dávno před příchodem evropských dobyvatelů původní obyvatelé Mexika. Používali ji jako vonnou přísadu do oblíbených nápojů z kakaových bobů a čokoládových placek, které už tehdy vyráběli. K aromatizování čokolády se vanilka používá dodnes. Indiáni nepoužívali vanilku jen jako koření, ale i jako léčivo.
Vanilku používáme do čokolády, pudinků, cukroví, zmrzlin, likérů, pečiva aj.
Spojením vanilky a vodky vznikne lahodný a nádherně vonící alkoholický mok. Překvapte své přátele exotickou kombinací skořice, limetky a vanilkové vodky, která dokáže navodit nejen slavnostní, ale i romantickou atmosféru. My jsme si s ní poprvé připili 13.6.2014 na svátek Antonína.
Vanilková vodka
Vanilkový lusk podélně po jedné straně rozřízneme a nožem z něj vyškrábeme semínka (ta využijeme při přípravě vanilkového cukru). Poté otevřeme 0,5l lahev kvalitní vodky, lusk do ní ponoříme a lahev opět pevně uzavřeme. A na tři týdny ji uložíme tak, aby nás to nesvádělo průběžně ochutnávat.
Po třech týdnech je vanilková vodka hotová, ale kouzlo exotické lahodné chuti spočívá v kombinaci limetky, skořice a vanilky.
Limetku nakrájíme na půlměsíčky (podle velikosti jich bude 8-12). Do misky vysypeme jeden sáček „Skořicového cukru“ od Antonína (je vyroben ze třtinového cukru). Každý kousek limetky obalíme ve skořicovém cukru a takto obalené je položíme na talířek.
Podle počtu zúčastněných nalijeme do kalíšků vanilkovou vodku a postavíme vedle obalených limetek.
A teď to přijde. Pravou rukou pozvedneme kalíšek s vanilkovou vodkou. Levou rukou uchopíme mezi palcem a ukazováčkem limetku (leváci to mají naopak), a dužninu i se skořicovým cukrem zuby „vykousneme“ a ponecháme v ústech, abychom vzápětí do úst „kopli“ i kalíšek vanilkové vodky. Po smísení všech ingrediencí v ústech dostanete tu nádhernou chuť, která Vás pošle do exotických dálek. To vše opakujeme, dokud můžeme.