Vanilkové rohlíčky s kokosem

Ingredience

Postup přípravy

BADYÁN MLETÝ

Do Evropy se dostal až na počátku 17. století kdy se začal používat do sirupů a džemů. V jeho domovině, jižní Číně a Vietnamu, bylo toto koření pěstováno a používáni i jako léčivo již před 3000 lety. Badyán má vůni podobnou anýzu (obsahuje stejnou silici anethol) ale je jemnější chuti. Používá se zejména v asijských kuchyních, kde je součástí známé směsi koření pěti vůní. U nás se většinou přidává do pečiva, perníků, do hruškových a jablečných kompotů a povidel. Do svařeného vína se dávají celé hvězdičky které vypadají nádherně.

Velmi časté je jeho využití při vánočním pečení. Dnešní recept je od naší kolegyně, Mirky Slavíkové, na jejímž vánočním stole nesmí nikdy chybět:

VANILKOVÉ ROHLÍČKY S KOKOSEM

Vanilkový lusk podélně rozřízneme, nožem vyškrábneme dužinu a tu rozemneme v prstech s 200 g moučkového cukru. Cukr smícháme se 400 g hladké mouky, 250 g strouhaného kokosu, 1 lžičkou mletého badyánu, 1 lžičkou mleté citronové kůry, špetkou muškátového květu a nakonec přidáme na kostky nakrájené máslo a 2 žloutky. Všechny suroviny musí mít stejnou teplotu, jinak se nám nepodaří vypracovat hladké těsto.

Těsto necháme chvilku odpočinout a poté rukama tvarujeme malé rohlíčky a klademe je na plech vyložený pečícím papírem. Na tvarování můžeme použít formičku na rohlíčky. Pečeme při 160°C asi 15minut. Ihned po vyndání z trouby dáme ještě horké rohlíčky do misky s moučkovým cukrem a promícháme. Vyndáme, necháme vychladnout a složíme do krabice.

Použité suroviny :

400 g hladké mouky, 200 g moučkového cukru, 250 g strouhaného kokosu, 250 g másla, 2 žloutky, badyán mletý, 1 lusk vanilky, citronová kůra mletá, muškátový květ mletý

Loading...

Váš košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Loading...