Vanilkové rohlíčky
Lahodné vanilkové rohlíčky s vlastním vanilkovým cukrem.
Přejít na postup60 min. příprava 20 min. pečení
2 plechy, 90 rohlíčků
Ingredience
Použité suroviny na 1 dávku (2 plechy, cca 90 rohlíčků):
lžíce – rovná polévková lžíce
- 300 g hladké mouky
- 120 g opražených a najemno nastrouhaných jader vlašských ořechů
- 200 g másla
- 2 žloutky
- na výrobu vanilkového cukru: 1 vanilkový lusk + 500 g moučkového (práškového) cukru
Použité koření
Postup přípravy
Příprava vanilkového cukru:
Příprava práškového vanilkového cukru na obalení rohlíčků trvá cca 2 týdny, proto si jej připravujeme s dostatečným předstihem. Vanilkového cukru si připravíme 500 g a zbyde nám tak i na další recepty.
Vanilkový lusk podélně po jedné straně rozřízneme a nožem z něj vyškrabeme semínka, která ve skleničce smícháme se 4 lžícemi moučkového cukru a využijeme jej později při přípravě rohlíčkového těsta.
Lusk bez semínek dáme do sklenice, zasypeme jej 500 g práškového (moučkového) cukru a sklenici pevně uzavřeme. Po 2 týdnech získáme práškový cukr s nádherným vanilkovým aroma, který využijeme k obalení vanilkových rohlíčků.
Příprava rohlíčků:
Do mísy dáme 300 g hladké mouky, 120 g opražených a najemno nastrouhaných jader vlašských ořechů, 200 g másla a 4 lžíce připraveného moučkového cukru se semínky z vanilkového lusku.
Co nejrychleji vypracujeme těsto podobné drobence. Přidáme 2 žloutky a opět co nejrychleji vypracujeme pružné těsto podobné plastelíně. Pokud budeme těsto hníst dlouho, zahřeje se a rohlíčky se pak budou drobit nebo lámat.
Těsto můžeme nechat v lednici odpočinout do druhého dne, ale nám se osvědčilo péci rohlíčky rovnou.
Těsto rozdělíme na 8 dílů a z každého dílu vyválíme cca 1 cm silný váleček, který rozkrájíme na 4 cm díly. Každý kousek prsty jemně vytvarujeme do tvaru rohlíčku.
Rohlíčky narovnáme na plech vyložený pečicím papírem a v troubě předehřáté na 180 °C je upečeme dorůžova (cca 8-10 minut).
Rohlíčky necháme 2-3 minuty zchladnout a ještě vlažné je velmi opatrně v misce obalujeme připraveným vanilkovým práškovým cukrem.