Vánoční griotka
Možná se zdá, že vánoce jsou ještě daleko, ale s přípravou na ně, jak říkala babička, se musí začít, když zrají višně. Protože tradičním vánočním nápojem byla u nás "Vánoční" griotka.
Přejít na postup20 min
20 x 0.05 l
Ingredience
- 1kg zralých višní
- 1 kg cukru krystal
- 1 litr 40 % čistého alkoholu (vodka, kalvados)
- 2 ks „skořice 8 cm“
- 1 vanilkový lusk (variabilní)
Postup přípravy
Natrháme 1 kg zralých višní, stopky odstraníme, pecky necháváme, a višně omyjeme a osušíme.
3-litrovou sklenici (nebo pet-lahev) dokonale vymyjeme horkou vodou a do čisté vsypeme višně a 2 ks skořice (labužníci přidávají ještě 1 vanilkový lusk).
Přidáme 1 kg krystalového cukru (pokud jsou višně hodně sladké, tak stačí 0,5 kg).
Lahev dolijeme 40 % čistým alkoholem (1 – 1,5 litru vodky nebo kalvadosu). Necháme volných cca 5 cm pod hrdlem.
Sklenici uzavřeme a vše protřepáme, aby se cukr postupně rozpustil. Protřepávání provádíme ještě několik dní, až je cukr zcela rozpuštěn.
Sklenici pečlivě uschováme, aby nedošlo k vypití obsahu ještě před Vánoci (nejlépe k vánočním ozdobám, abychom ji po 6 měsících našli).