Vánoční griotka

Možná se zdá, že vánoce jsou ještě daleko, ale s přípravou na ně, jak říkala babička, se musí začít, když zrají višně. Protože tradičním vánočním nápojem byla u nás "Vánoční" griotka.

Přejít na postup

20 min

20 x 0.05 l


Ingredience

  • 1kg zralých višní
  • 1 kg cukru krystal
  • 1 litr 40 % čistého alkoholu (vodka, kalvados)
  • 2 ks „skořice 8 cm
  • 1 vanilkový lusk (variabilní)

Postup přípravy

16

Natrháme 1 kg zralých višní, stopky odstraníme, pecky necháváme, a višně omyjeme a osušíme.

Vánoční griotka krok 1
26

3-litrovou sklenici (nebo pet-lahev) dokonale vymyjeme horkou vodou a do čisté vsypeme višně a 2 ks skořice (labužníci přidávají ještě 1 vanilkový lusk).

Vánoční griotka krok 2
36

Přidáme 1 kg krystalového cukru (pokud jsou višně hodně sladké, tak stačí 0,5 kg).

Vánoční griotka krok 3
46

Lahev dolijeme 40 % čistým alkoholem (1 – 1,5 litru vodky nebo kalvadosu). Necháme volných cca 5 cm pod hrdlem.

Vánoční griotka krok 4
56

Sklenici uzavřeme a vše protřepáme, aby se cukr postupně rozpustil. Protřepávání provádíme ještě několik dní, až je cukr zcela rozpuštěn.

Vánoční griotka hotovo
66

Sklenici pečlivě uschováme, aby nedošlo k vypití obsahu ještě před Vánoci (nejlépe k vánočním ozdobám, abychom ji po 6 měsících našli).

Vánoční griotka úschova
Loading...

Váš košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Loading...