Vánoční medové perníčky
Nadýchané perníčky podle staročeského receptu, které udělají radost dětem i dospělým. Navíc jsou hned po upečení krásně měkké.
Přejít na postup10 min. příprava24 hod. odležet 60 min. vykrajování a pečení
4 plechy
Ingredience
Použité suroviny na 4 plechy:
- 600 g hladké mouky
- 500 g krupicového cukru
- 100 g medu
- 5 vajec
- 3 lžičky směsi koření „Perník“ od Antonína
- 1 lžička (polovina sáčku) kypřícího prášku
- ½ lžičky jedlé sody
- 1 lžička mleté skořice
Na pomoučnění válu:
- cca 200 g hladké mouky
Na potření:
- 1 žloutek
- 2 lžičky mléka
Použité koření
Postup přípravy
600 g hladké mouku, 500 g krupicového cukru, 3 lžičky perníkového koření, 1 lžičku skořice, ½ lžičky jedlé sody a lžičku kypřícího prášku dokonale promísíme v hnětací misce.
Přidáme 100 g medu a 5 vajíček a ideálně hnětačem vymícháme do hladkého těsta. Těsto je díky medu silně lepivé a kašovité.
Necháme do druhého dne v chladu odpočinout.
Silně (!) pomoučíme vál, ruce i váleček hladkou moukou (cca 200 g hladké mouky)
Těsto lžící po částech (cca natřikrát) dáme na vál, obalíme v mouce a válečkem vyválíme placku cca 4-5 mm silnou.
Vykrajujeme perníčky.
Vykrájené perníčky nožem podebereme a přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Zbytky po vykrajování zamícháme do zbylého těsta.
Perníčky na plechu potřeme žloutkem rozmíchaným s 2 lžičkami mléka.
Pečeme při 250 °C cca 5 minut (než žloutek zezlátne).