Vánoční medové perníčky

Nadýchané perníčky podle staročeského receptu, které udělají radost dětem i dospělým. Navíc jsou hned po upečení krásně měkké.

Přejít na postup

10 min. příprava24 hod. odležet 60 min. vykrajování a pečení

4 plechy


Ingredience

Použité suroviny na 4 plechy:

  • 600 g hladké mouky
  • 500 g krupicového cukru
  • 100 g medu
  • 5 vajec
  • 3 lžičky směsi koření „Perník“  od Antonína 
  • 1 lžička (polovina sáčku) kypřícího prášku
  • ½ lžičky jedlé sody
  • 1 lžička mleté skořice

Na pomoučnění válu:

  • cca 200 g hladké mouky

Na potření:

  • 1 žloutek
  • 2 lžičky mléka

Postup přípravy

18

600 g hladké mouku, 500 g krupicového cukru, 3 lžičky perníkového koření, 1 lžičku skořice, ½ lžičky jedlé sody a lžičku kypřícího prášku dokonale promísíme v hnětací misce.

Vánoční medové perníčky - recept krok 1
28

Přidáme 100 g medu a 5 vajíček a ideálně hnětačem vymícháme do hladkého těsta. Těsto je díky medu silně lepivé a kašovité.

Vánoční medové perníčky - recept krok 2
38

Necháme do druhého dne v chladu odpočinout.

Vánoční medové perníčky - recept krok 3
48

Silně (!) pomoučíme vál, ruce i váleček hladkou moukou (cca 200 g hladké mouky)

Těsto lžící po částech (cca natřikrát) dáme na vál, obalíme v mouce a válečkem vyválíme placku cca 4-5 mm silnou.

Vánoční medové perníčky - recept krok 4
58

Vykrajujeme perníčky.

Vánoční medové perníčky - recept krok 5
68

Vykrájené perníčky nožem podebereme a přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Zbytky po vykrajování zamícháme do zbylého těsta.

Vánoční medové perníčky - recept krok 6
78

Perníčky na plechu potřeme žloutkem rozmíchaným s 2 lžičkami mléka.

Vánoční medové perníčky - recept krok 7
88

Pečeme při 250 °C cca 5 minut (než žloutek zezlátne).

Vánoční medové perníčky - recept krok 8
Loading...

Váš košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Loading...