Velikonoční jidáše
Zavinutý tvar jidášů spolu s medem, kterým se ještě horké po vytažení z trouby potírají, symbolizují plodnost a hojnost – tradiční charakteristiky jara.
Přejít na postup45 min. příprava1 hod. kynutí2 x 15 min. pečení
32 jidášů
Ingredience
Použité suroviny na 32 jidášů:
lžíce – rovná polévková lžíce
lžička – rovná čajová lžička
- 500 g hladké mouky
- 100 g másla (70 g na těsto, 30 g na potření)
- 100 g krupicového cukru
- 300 ml smetany na vaření
- 42 g čerstvého droždí (1 kostka)
- 1 lžička soli
- 3 vejce (2 žloutky do těsta, 1 vejce na potření)
- 1 lžička Citronová kůra mletá od Antonína
- 2 lžíce medu na potření
- 1 lžička Skořice mletá od Antonína na potření
Postup přípravy
Ze 42 g čerstvého droždí, 200 ml vlažné smetany, 1 lžíce mouky a 1 lžičky cukru si připravíme kvásek, který necháme vzejít.
Než je kvásek hotový, smícháme ve větší míse 500 g hladké mouky, 70 g změklého másla nakrájeného na kousky, 100 g krupicového cukru, 1 lžičku soli a 1 lžičku citronové mleté kůry.
Přidáme vzešlý kvásek, 2 žloutky, zbytek smetany a vypracujeme hebké a vláčné, nelepivé těsto (cca 10 min.).
Těsto necháme v teple pod utěrkou 1 hodinu kynout (zdvojnásobí objem).
Když je těsto vykynuté, vyklopíme je z mísy na vál, prohněteme a rozdělíme na 32 stejně velkých částí.
Z každé části vyválíme cca 25 cm dlouhé válečky, které stočíme do jidášů.
Jidáše položíme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vajíčkem a necháme v teple ještě 20 minut dovykynout.
Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C cca 15 minut, než zezlátnou.
V hrnečku rozehřejeme 30 g másla se 2 lžícemi medu, přisypeme 1 lžičku mleté skořice a vzniklou medovou směsí potíráme ještě horké jidáše vyndané z trouby. Jidáše pak doporučujeme nechat na plechu zcela zchladnout.