Velikonoční mazanec

Dnes vám přinášíme osvědčený babiččin recept na mazanec, který se u nás dědí z generace na generaci.

Přejít na postup

20 min. příprava2 hod. 45 min. kynutí50 min. pečení

2 mazance


Ingredience

Použité suroviny na 2 mazance:

  • 400 g polohrubé mouky
  • 100 g hladké mouky
  • ½ rozehřátého másla
  • Vanilkový cukr od Antonína
  • Citronová kůra mletá od Antonína
  • 100 g cukru krystal
  • 175 ml mléka
  • 40 g čerstvého droždí (1 kostka)
  • 1 vrchovatá lžička soli
  • 1 lžíce rumu
  • 3 žloutky
  • 1 vejce na potření
  • 100 g rozinek
  • 50 g sekaných mandlí

Postup přípravy

17

V misce připravíme kvásek smícháním 175 ml vlažného mléka se 40 g čerstvého droždí a 1 lžičkou cukru (necháme cca 15 minut v teple kvasnice pracovat, až vytvoří hnědé bubliny na povrchu mléka).

Velikonoční mazanec – recept krok 1
27

Než je kvásek hotový, rozehřejeme si půl kostky másla a oddělíme žloutky ze tří vajec od bílků.

Velikonoční mazanec – recept krok 2
37

Ve větší míse smícháme 400 g polohrubé a 100 g hladké mouky se 100 g cukru, dvěma lžícemi vanilkového cukru, jednou vrchovatou lžičkou soli a dvěma lžičkami citronové kůry mleté.

Velikonoční mazanec – recept krok 3
47

Doprostřed směsi uděláme důlek a do něj vlijeme nakynutý kvásek, jednu lžíci rumu, tři žloutky, rozehřáté máslo, přidáme 100 g rozinek, 50 g sekaných mandlí a vše dokonale prohněteme.

Velikonoční mazanec – recept krok 4
57

Těsto necháme v teple pod utěrkou 2 hodiny kynout (po jedné hodině promícháme).

Velikonoční mazanec – recept krok 5
67

Vykynuté těsto vyklopíme z mísy na vál, rozdělíme na dvě stejně velké části a vytvarujeme bochánky, které položíme na plech vyložený pečícím papírem a necháme je ještě 45 minut dovykynout. Potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme sekanými mandlemi.

Velikonoční mazanec – recept krok 6
77

Pečeme v předehřáté troubě 50 minut při 150°C. Pocukrujeme moučkovým cukrem a podáváme.

Velikonoční mazanec – recept krok 7
Loading...

Váš košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Loading...