Velikonoční sekaná v listovém těstě
Byla bohatá pomlázka a přemýšlíte co s vykoledovanými, natvrdo uvařenými vejci?
Přejít na postup30 min. příprava50 min. pečení
1 sekaná
Ingredience
Použité suroviny na 1 sekanou:
lžíce – rovná polévková lžíce
lžička – rovná čajová lžička
- 500 g mletého masa (½ hovězí, ½ vepřové)
- 6 vajec vařených natvrdo
- 1 syrové vejce (bílek do sekané, žloutek na potření)
- 1 lžička soli
- kmín celý dle chuti
- ¼ lžičky mletého pepře
- 50 g anglické slaniny
- 50 g tvrdého sýra (gouda, čedar)
- 2 utřené stroužky česneku
- 1 lžíce kremžské hořčice
- 2 lžíce zakysané smetany
- 300 g listového těsta nebo 1 již hotové s pečícím papírem
- velká hrst nahrubo nasekaných kopřiv nebo petržele
Použité koření
Postup přípravy
Orestujeme 50 g nadrobno nakrájené anglické slaniny, ke konci přidáme 2 utřené stroužky česneku a cca 1 minutu restujeme.
Troubu předehřejeme na 200 °C. Připravíme si rozválené listové těsto cca 300 g o velikosti cca 300 x 450 a tloušťce 3-4 mm). 1 syrové vejce rozdělíme na bílek a žloutek, bílek ušleháme do pěny.
500 g mletého masa (½ hovězí, ½ vepřové) dokonale promícháme s nadrobno nakrájenou střední cibulí, orestovanou slaninou a česnekem, velkou hrstí nahrubo nasekané plocholisté petrželky nebo kopřiv, 1 vyšlehaným bílkem, 50 g nastrouhaného tvrdého sýra (gouda, čedar apod), 2 lžícemi zakysané smetany, 1 lžící kremžské hořčice, 1 lžičkou soli a ¼ lžičky čerstvě namletého pepře.
Doprostřed těsta po delší hraně rozložíme 1/3 masové směsi, na ní naskládáme podélně 6 oloupaných vařených vajec.
Vše dokonale přikryjeme zbylou masovou směsí. Namočenýma rukama maso vytvarujeme a uhladíme do válce.
Masovou směs s vejci dobře zabalíme do listového těsta, položíme na plech s pečícím papírem, potřeme žloutkem, vršek několikrát propícháme vidličkou a dle chuti posypeme kmínem.
Pečeme při 200 °C cca 50–60 minut.
Podáváme lehce zchladlé a nakrájené na 1 cm plátky.