Velikonoční sekaná v listovém těstě

Byla bohatá pomlázka a přemýšlíte co s vykoledovanými, natvrdo uvařenými vejci?

Přejít na postup

30 min. příprava50 min. pečení

1 sekaná


Ingredience

Použité suroviny na 1 sekanou:

lžíce – rovná polévková lžíce
lžička – rovná čajová lžička

  • 500 g mletého masa (½ hovězí, ½ vepřové)
  • 6 vajec vařených natvrdo
  • 1 syrové vejce (bílek do sekané, žloutek na potření)
  • 1 lžička soli
  • kmín celý dle chuti
  • ¼ lžičky mletého pepře
  • 50 g anglické slaniny
  • 50 g tvrdého sýra (gouda, čedar)
  • 2 utřené stroužky česneku
  • 1 lžíce kremžské hořčice
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 300 g listového těsta nebo 1 již hotové s pečícím papírem
  • velká hrst nahrubo nasekaných kopřiv nebo petržele

Použité koření

Postup přípravy

18

Orestujeme 50 g nadrobno nakrájené anglické slaniny, ke konci přidáme 2 utřené stroužky česneku a cca 1 minutu restujeme.

Velikonoční sekaná v listovém těstě – recept krok 1
28

Troubu předehřejeme na 200 °C. Připravíme si rozválené listové těsto cca 300 g o velikosti cca 300 x 450 a tloušťce 3-4 mm). 1 syrové vejce rozdělíme na bílek a žloutek, bílek ušleháme do pěny.

Velikonoční sekaná v listovém těstě – recept krok 2
38

500 g mletého masa (½ hovězí, ½ vepřové) dokonale promícháme s nadrobno nakrájenou střední cibulí, orestovanou slaninou a česnekem, velkou hrstí nahrubo nasekané plocholisté petrželky nebo kopřiv, 1 vyšlehaným bílkem, 50 g nastrouhaného tvrdého sýra (gouda, čedar apod), 2 lžícemi zakysané smetany, 1 lžící kremžské hořčice, 1 lžičkou soli a ¼ lžičky čerstvě namletého pepře.

Velikonoční sekaná v listovém těstě – recept krok 3
48

Doprostřed těsta po delší hraně rozložíme 1/3 masové směsi, na ní naskládáme podélně 6 oloupaných vařených vajec.

Velikonoční sekaná v listovém těstě – recept krok 4
58

Vše dokonale přikryjeme zbylou masovou směsí. Namočenýma rukama maso vytvarujeme a uhladíme do válce.

Velikonoční sekaná v listovém těstě – recept krok 5
68

Masovou směs s vejci dobře zabalíme do listového těsta, položíme na plech s pečícím papírem, potřeme žloutkem, vršek několikrát propícháme vidličkou a dle chuti posypeme kmínem.

Velikonoční sekaná v listovém těstě – recept krok 6
78

Pečeme při 200 °C cca 50–60 minut.

Velikonoční sekaná v listovém těstě – recept krok 7
88

Podáváme lehce zchladlé a nakrájené na 1 cm plátky.

Velikonoční sekaná v listovém těstě – recept krok 8
Loading...

Váš košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Loading...