Vepřové plátky v pomerančové marinádě
Ingredience
Použité koření
Postup přípravy
BYLINKOVÝ STEAK
Pikantní bylinková směs koření určená k přípravě steaků, minutek z hovězího a kuřecího masa, na pečení ryb, do dušené zeleniny, mletých mas apod. Obsahuje pepř, papriku, petržel, oregano, rozmarýn, sůl (5%), cibuli a zelené bylinky.
Tato směs se výborně hodí na grilování, rožnění i pečení všech druhů mas. Ideální je, připravit si marinádu a nechat v ní maso uležet. Při této přípravě se vytvářejí chuťové látky a surovina měkne, marinády tudíž dodávají potravinám v nich máčených lepší chuť. Zároveň fungují jako přirozené "tenderizéry" (od anglického to tenderize tj. změkčit surovinu).)
V rostlinném světě najdeme celou řadu přírodních "tenderizérů", jako je například ananas nebo citrusové plody. Ty jsme použili i v našem receptu, který je původem z mexické kuchyně.
Typické použití pro tuto směs je recept na :
VEPŘOVÉ PLÁTKY V POMERANČOVÉ
500 – 750 g vepřových plátků naklepeme a na několika místech propícháme vidličkou nebo povrch lehce několikrát nařízneme nožem (urychlíme tím marinování).
Takto připravené plátky naložíme do marinády. Tu jsme si připravili ze 150 ml pomerančové šťávy, 100 ml oleje, 50 ml sojové omáčky, 1 lžičky worcesterské omáčky, 1 lžíce hořčice, 1 lžíce drceného česneku a 1 lžíce směsi koření "Bylinkový steak". Důkladně vše promícháme (např. v mixéru) a dosolíme podle vlastní chuti. Maso klademe do misky nebo pekáčku a každou vrstvu zalijeme hotovou marinádou. Nádobu dobře uzavřeme a naložené maso necháme několik hodin marinovat.
Okapané plátky masa pak grilujeme 4-5 minut po každé straně. Vhodnou přílohou jsou vařené nebo pečené brambory, chléb a pečivo. Nezapomínáme ani na saláty z čerstvé zeleniny.