Vitamínový salát z červené řepy
Rychlý a překvapivě dobře chutnající salát plný vitamínů.
Přejít na postup20 min. příprava, 90 min. vaření
4-6
Ingredience
Na salát (4-6 porcí):
- 3 ks červené řepy
- sůl
- lžička celého kmínu
- 1 mrkev
- ¼ celeru
- 1 petržel
- 3 lžíce extra virgin olivového oleje
- dijonská hořčice
- citron
- 1 stroužek česneku
Na ozdobení:
- zelená petrželka, jarní cibulka nebo pórek
Přílohy:
- opečená francouzská bageta
Použité koření
Postup přípravy
Videorecept:
V hrnci přivedeme k varu 1,5 litru vody osolené lžičkou soli a okořeněné lžičkou kmínu. Do vroucí vody vložíme neoloupané bulvy červené řepy a na mírném ohni ji vaříme do měkka (cca 1 až 1,5 hod.)
Zatímco se řepa vaří, připravíme si dresink smícháním 3 lžic olivového oleje, 1 lžíce dijonské hořčice, šťávy z poloviny citronu a najemno rozmačkaného stroužku česneku. Vše dokonale vymícháme na hladkou kašičku, dle chuti dosolíme a znovu promícháme.
Těsně před dovařením řepy si do větší misky nahrubo nastrouháme kořenovou zeleninu (mrkev, petržel a celer).
Vařenou řepu oloupeme, nakrájíme na kostičky a přidáme k nastrouhané zelenině.
Nakonec opatrně vmícháme dresink a dle chuti můžeme dozdobit čerstvou petrželkou, jarní cibulkou nebo pórkem.
Podáváme samotné nebo s opečenou francouzskou bagetkou.