Zázvorové sušenky
Vyzkoušejte tyto Vánoce něco nového. Výborné staročeské zázvorové sušenky.
Přejít na postup40 min. příprava20 min. pečení
2 plechy
Ingredience
Použité suroviny na 2 plechy:
lžíce – rovná polévková lžíce
lžička – rovná čajová lžička
- 500 g pohankové (nebo hladké pšeničné) mouky
- 2 lžičky jedlé sody
- 1 špetka soli
- 2 lžíce mletého sušeného (nebo 5 cm najemno nastrouhaného čerstvého) zázvoru
- 100 g tmavšího třtinového cukru
- 2 lžičky mleté skořice
- ¼ lžičky mletého hřebíčku
- 100 g změklého másla
- 1 větší vejce (L)
- 100 ml melasy (100 ml sirobu nebo medu)
- 1 lžička pravého vanilkového cukru
- 2 lžičky mleté citrónové kůry (nebo 1 lžička jemně nastrouhané čerstvé kůry z chemicky neošetřeného citrónu)
Použité koření
Postup přípravy
V malé misce dokonale promícháme 500 g pohankové mouky s 2 lžičkami jedlé sody, špetkou soli, 2 lžícemi mletého zázvoru, 2 lžičkami mleté skořice, 2 lžičkami mleté citrónové kůry a ¼ lžičky mletého hřebíčku.
V hnětací míse dokonale utřeme 100 g změklého másla se 100 g tmavého třtinového cukru, 1 lžičkou vanilkového cukru a 1 větším vejcem (velikost L).
Přidáme 100 ml melasy (syrobu nebo medu), opět promícháme.
Postupně přisypáváme za stálého míchání sypkou (moučnou) složku z bodu 1, dokud není těsto dokonale vypracované (nelepí se na ruce).
Těsto rozdělíme na 2 části, zabalíme do potravinářské fólie a necháme 2–8 hodin při pokojové teplotě odpočinout (v lednici lze skladovat až 4 dny).
Každou část těsta vyválíme na pomoučněném válu do placky o síle 4–5 mm a vykrajujeme požadované tvary, tzv. zázvorky.
Zázvorky pokládáme na plech vyložený pečícím papírem.
Pečeme v troubě předehřáté na 200 °C 7-10 minut, dokud nezačnou zlátnout. Poté je vyndáme z trouby a necháme na plechu zchladnout. Zázvorky zůstávají tvrdé ale křehké (jako piškoty), po týdnu začnou měknout.
Podáváme buď pouze upečené, nebo ozdobené polevou z moučkového cukru, rumu a citrónové šťávy. (Lze je rovněž před pečením posypat hrubým krystalovým nebo třtinovým cukrem).