Zázvorové sušenky

Vyzkoušejte tyto Vánoce něco nového. Výborné staročeské zázvorové sušenky.

Přejít na postup

40 min. příprava20 min. pečení

2 plechy


Ingredience

Použité suroviny na 2 plechy:

lžíce – rovná polévková lžíce
lžička – rovná čajová lžička

  • 500 g pohankové (nebo hladké pšeničné) mouky
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 1 špetka soli
  • 2 lžíce mletého sušeného (nebo 5 cm najemno nastrouhaného čerstvého) zázvoru
  • 100 g tmavšího třtinového cukru
  • 2 lžičky mleté skořice
  • ¼ lžičky mletého hřebíčku
  • 100 g změklého másla
  • 1 větší vejce (L)
  • 100 ml melasy (100 ml sirobu nebo medu)
  • 1 lžička pravého vanilkového cukru
  • 2 lžičky mleté citrónové kůry (nebo 1 lžička jemně nastrouhané čerstvé kůry z chemicky neošetřeného citrónu)

Postup přípravy

19

V malé misce dokonale promícháme 500 g pohankové mouky s 2 lžičkami jedlé sody, špetkou soli, 2 lžícemi mletého zázvoru, 2 lžičkami mleté skořice, 2 lžičkami mleté citrónové kůry a ¼ lžičky mletého hřebíčku.

Zázvorové sušenky - recept krok 1
29

V hnětací míse dokonale utřeme 100 g změklého másla se 100 g tmavého třtinového cukru, 1 lžičkou vanilkového cukru a 1 větším vejcem (velikost L).

Zázvorové sušenky - recept krok 2
39

Přidáme 100 ml melasy (syrobu nebo medu), opět promícháme.

Zázvorové sušenky - recept krok 3
49

Postupně přisypáváme za stálého míchání sypkou (moučnou) složku z bodu 1, dokud není těsto dokonale vypracované (nelepí se na ruce).

Zázvorové sušenky - recept krok 4
59

Těsto rozdělíme na 2 části, zabalíme do potravinářské fólie a necháme 2–8 hodin při pokojové teplotě odpočinout (v lednici lze skladovat až 4 dny).

Zázvorové sušenky - recept krok 5
69

Každou část těsta vyválíme na pomoučněném válu do placky o síle 4–5 mm a vykrajujeme požadované tvary, tzv. zázvorky.

Zázvorové sušenky - recept krok 6
79

Zázvorky pokládáme na plech vyložený pečícím papírem.

Zázvorové sušenky - recept krok 7
89

Pečeme v troubě předehřáté na 200 °C 7-10 minut, dokud nezačnou zlátnout. Poté je vyndáme z trouby a necháme na plechu zchladnout. Zázvorky zůstávají tvrdé ale křehké (jako piškoty), po týdnu začnou měknout.

Zázvorové sušenky - recept krok 8
99

Podáváme buď pouze upečené, nebo ozdobené polevou z moučkového cukru, rumu a citrónové šťávy. (Lze je rovněž před pečením posypat hrubým krystalovým nebo třtinovým cukrem).

Zázvorové sušenky - recept krok 9
Loading...

Váš košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Loading...