Zelné šlejšky podle M. D. Rettigové (1906)
Jednoduchá dobrota ze začátku minulého století chutná překvapivě dobře i dnes. Šlejšky jsou výborná příloha k polévkám nebo jen tak samotné.
Přejít na postup60 min. příprava30-40 min. pečení
48 šlejšek
Ingredience
Použité suroviny na 1 plech (48 šlejšek):
lžíce – rovná polévková lžíce
lžička – rovná čajová lžička
- 1 kg hlávkového zelí (cca ½ hlávky)
- 100 g másla (50 g do těsta, 50 g na omaštění)
- 1 střední cibule
- 1-2 lžičky cukru
- 2 lžíce octa
- 2 lžičky soli
- 1 kostka kvasnic (40 g)
- ½ lžičky Pepř černý mletý od Antonína
- 250 g polohrubé mouky
- 350 g hladké mouky (250 g do těsta, 100 g na posypání válu)
- 2 vejce velikosti M
Použité koření
Postup přípravy
Na jemno nakrájíme 1 střední cibuli a 1 kg hlávku zelí (bez košťálu).
Cibuli ve větším hrnci osmažíme do zlatova na 50 g másla a přisypeme nakrájené zelí. Přidáme 2 lžičky soli, 1-2 lžičky cukru, ½ lžičky mletého černého pepře, 2 lžíce octa, dokonale promícháme.
Pod pokličkou dusíme 30 minut. Poté necháme zcela vychladnout.
Do větší hnětací mísy dáme 250 g polohrubé a 250 g hladké mouky, přidáme 1 rozdrobenou kostku kvasnic, 2 vejce, vychladlé zelí a vše důkladně prohněteme do tužšího těsta (není kompaktní).
Na vál nasypeme 100 g hladké mouky a vyklopíme hotové těsto, které obalíme moukou. Poté je rozdělíme na 6 stejných dílů.
Každý díl rozválíme na cca 40 cm dlouhý váleček, který rozkrájíme na 8 stejných kousků. 50 g másla necháme v kastrolku rozehřát.
Válečky těsta klademe do vymaštěného plechu (4 řady po 8 sloupcích), každý kousek potřeme ze všech stran rozpuštěným máslem a necháme cca 30 minut kynout.
Pečeme v troubě rozpálené na 200 °C do zlatova (cca 30-40 minut.), necháme zchladnout a teplé podáváme samotné nebo jako přílohu k polévkám (bramboračka, kyselo, zelňačka, houbovka,…).