Zelné šlejšky podle M. D. Rettigové (1906)

Jednoduchá dobrota ze začátku minulého století chutná překvapivě dobře i dnes. Šlejšky jsou výborná příloha k polévkám nebo jen tak samotné.

Přejít na postup

60 min. příprava30-40 min. pečení

48 šlejšek


Ingredience

Použité suroviny na 1 plech (48 šlejšek):

lžíce – rovná polévková lžíce
lžička – rovná čajová lžička

  • 1 kg hlávkového zelí (cca ½ hlávky)
  • 100 g másla (50 g do těsta, 50 g na omaštění)
  • 1 střední cibule
  • 1-2 lžičky cukru
  • 2 lžíce octa
  • 2 lžičky soli
  • 1 kostka kvasnic (40 g)
  • ½ lžičky Pepř černý mletý od Antonína
  • 250 g polohrubé mouky
  • 350 g hladké mouky (250 g do těsta, 100 g na posypání válu)
  • 2 vejce velikosti M

Postup přípravy

18

Na jemno nakrájíme 1 střední cibuli a 1 kg hlávku zelí (bez košťálu).

Zelné šlejšky (buchty) podle M. D. Rettigové  (1906) - recept krok 1
28

Cibuli ve větším hrnci osmažíme do zlatova na 50 g másla a přisypeme nakrájené zelí. Přidáme 2 lžičky soli, 1-2 lžičky cukru, ½ lžičky mletého černého pepře, 2 lžíce octa, dokonale promícháme.

Zelné šlejšky (buchty) podle M. D. Rettigové  (1906) - recept krok 2
38

Pod pokličkou dusíme 30 minut. Poté necháme zcela vychladnout.

Zelné šlejšky (buchty) podle M. D. Rettigové  (1906) - recept krok 3
48

Do větší hnětací mísy dáme 250 g polohrubé a 250 g hladké mouky, přidáme 1 rozdrobenou kostku kvasnic, 2 vejce, vychladlé zelí a vše důkladně prohněteme do tužšího těsta (není kompaktní).

Zelné šlejšky (buchty) podle M. D. Rettigové  (1906) - recept krok 4
58

Na vál nasypeme 100 g hladké mouky a vyklopíme hotové těsto, které obalíme moukou. Poté je rozdělíme na 6 stejných dílů.

Zelné šlejšky (buchty) podle M. D. Rettigové  (1906) - recept krok 5
68

Každý díl rozválíme na cca 40 cm dlouhý váleček, který rozkrájíme na 8 stejných kousků. 50 g másla necháme v kastrolku rozehřát.

Zelné šlejšky (buchty) podle M. D. Rettigové  (1906) - recept krok 6
78

Válečky těsta klademe do vymaštěného plechu (4 řady po 8 sloupcích), každý kousek potřeme ze všech stran rozpuštěným máslem a necháme cca 30 minut kynout.

Zelné šlejšky (buchty) podle M. D. Rettigové  (1906) - recept krok 7
88

Pečeme v troubě rozpálené na 200 °C do zlatova (cca 30-40 minut.), necháme zchladnout a teplé podáváme samotné nebo jako přílohu k polévkám (bramboračka, kyselo, zelňačka, houbovka,…).

Zelné šlejšky (buchty) podle M. D. Rettigové  (1906) - recept krok 8
Loading...

Váš košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Loading...