Zlaté kuře

Tradiční kuře na kavkazský způsob výborné jako lehký oběd či večeře.
Přejít na postup10 min. příprava25 min. vaření30 min. pečení
4
Ingredience
Použité suroviny na 4 porce:
- 1 celé kuře
- sůl
- směs koření "Chmeli suněli“ od Antonína
Směs na potírání:
- 1,5 lžíce másla
- 1 vrchovatá lžička medu
- 1 lžička soli
- šťáva z 1/2 malého citronu
Přílohy:
- chléb, rýže, brambory, nebo bramborová kaše
Použité koření
Postup přípravy
Připravíme si všechny ingredience.

Celé kuře opláchneme a vložíme do hrnce s vodou (musí být ponořené), ve které jsme rozpustili 2 lžičky soli a 1 vrchovatou lžičku směsi koření „Chmeli suněli“od Antonína. Přivedeme k varu a na mírném ohni pod pokličkou vaříme do poloměkka (cca 25 minut).

Zatímco se kuře vaří, předehřejeme si gril nebo troubu na 230°C a v malém rendlíku připravíme směs na potírání – 1,5 lžíce másla, 1 lžičku medu, 1 lžičku soli a šťávu z 1/2 malého citronu.

Smícháme a mírně zahřejeme, aby došlo k úplnému spojení všech ingrediencí.

Kuře vyjmeme z hrnce a vložíme na gril nebo do trouby na mřížku (nezapomeneme dát pod mřížku plech, který zachytává odkapávající šťávu) a za častého potírání připravenou směsí grilujeme, až kůže dostane zlatohnědou barvu (dle typu trouby asi 20 – 30 minut).

Podáváme s chlebem, rýží, brambory nebo kaší.
