Ingredience

Použité suroviny na 4 porce:

lžíce – rovná polévková lžíce
lžička – rovná čajová lžička

  • 600 ml plnotučného mléka
  • kůra z 1 bio pomeranče
  • kůra z 1 bio citronu
  • 50 g krupicového cukru
  • 1 lžička Vanilkového cukru od Antonína
  • 4 žloutky
  • 1 kousek skořice celé, cca 8 cm
  • 30 g kukuřičného škrobu
  • na ozdobení: 50 g třtinového cukru a flambovací pistole nebo šlehačka a kousky citrusových plodů

Použité koření:

Vanilkový cukr

Obsahuje 5% přírodní mleté Bourbon vanilky. Bez umělého vanilinu.

Číst více Vybrat balení

Crema catalana

Vytisknout


Jednoduchý tradiční španělský mléčný dezert z Katalánska, v němž se snoubí lehké a svěží citrusové tóny s delikátní sladkou chutí a vůní skořice a vanilky.

20 minut 4 porce
  • 1/8

    1 bio citron a 1 bio pomeranč oloupeme škrabkou na brambory. Snažíme se, aby na kůře bylo co nejméně bílé, hořké hmoty nacházející se pod kůrou.

    Crema catalana – recept krok 1
  • 2/8

    Tuto kůru dáme svařit do 1,5- litrového hrnce spolu s 0,5 litrem plnotučného mléka, 1 svitkem skořice a 1 lžičkou vanilkového cukru od Antonína. Zahříváme opatrně, za stálého míchání, aby se mléko nepřipálilo a když se začne vařit, odstavíme z plotny a přiklopíme poklicí.

    Crema catalana – recept krok 2
  • 3/8

    V hrnečku rozmícháme 100 ml mléka s 30 g kukuřičného škrobu.

    Crema catalana – recept krok 3
  • 4/8

    V druhém 2 litrovém hrnci rozšleháme 4 žloutky s 50 g krupicového cukru.

    Crema catalana – recept krok 4
  • 5/8

    Přes sítko do něj vlijeme připravené aromatizované mléko a mléko s rozmíchaným kukuřičným škrobem.

    Crema catalana – recept krok 5
  • 6/8

    Připravenou směs za stálého míchání zahříváme, až krém začne tuhnout jako pudink.

    Crema catalana – recept krok 6
  • 7/8

    Horký krém nalijeme do připravených misek a necháme v chladu ztuhnout.

    Crema catalana – recept krok 7
  • 8/8

    Podáváme buď posypané třtinovým cukrem, který flambovací pistolí zkaramelizujeme, nebo jen ozdobené šlehačkou a případně kousky ovoce, nejlépe citrusového.

    Crema catalana – recept krok 8

Chtěli byste se o recept podělit se svými blízkými?

Váš nákupní košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Koření do něj můžete přidat v sekci e-shop
Mezisoučet
0 Kč
Nákupní košík