Asa foetida
Ferula assa foetida
Lidový název: čertovo lejno, asa smrdutá, ločidlo
Asa foetida je hojně používána v perské a indické kuchyni, kde nahrazuje česnek a cibuli. Ačkoliv existují výjimky, má asa foetida pověst koření pro vegetariánské pokrmy. Zvláště v jižní Indii je běžnou součástí jídel zvaných souhrnně dal (různé směsi luštěnin a ořechů). Do luštěnin se také přidává pro své pozitivní účinky na trávení a protože působí proti nadýmání.
Jako koření se používá pryskyřice, která se získává z rostlin vzdáleně příbuzných kmínu nebo fenyklu nařezáváním dužnatých stonků a kořenů. Z rostlin vytéká šťáva, která na vzduchu tuhne a postupně mění barvu ze žluté na červenohnědou.
Strašná vůně čerstvé asa foetidy ospravedlní jméno „čertovo lejno“. Asa foetida je velmi silně aromatická a musí se používat s opatrností. Za dostatečné množství do jídla pro čtyři osoby je považována čtvrtka kávové lžičky.
Pokud se odvážíme vařit s asa foetidou, nalezneme v ní zajímavou alternativu k česneku a cibuli. Při opatrném dávkování povznese zeleninová i houbová jídla, ale může být použita i na rožněná a pečená masa, zvláště na skopové a na ryby.
Země původu: Írán