Asa foetida
100% Asa Foetida bez přídavku mouky, polotuhá pryskyřice
100 % Ferula assa foetida
Lidový název: čertovo lejno, asa smrdutá, ločidlo
Povedlo se nám získat 100% čistou, polotekutou pryskyřici, získanou z rostlin ,vzdáleně příbuzných kmínu nebo fenyklu, nařezáváním dužnatých stonků a kořenů. Z rostlin vytéká šťáva, která na vzduchu pomalu tuhne a postupně mění barvu ze žluté na červenohnědou. Šťávu jsme nechali lehce ztuhnout a jako polotuhou pryskyřici ji i prodáváme. Pro vysoký obsah antiseptických látek je prakticky vyloučené, aby se časem zkazila, může pouze vyschnout, proto se doporučuje ji uchovávat v malých skleněných lahvičkách
Sklizeň je velmi náročná, což odráží i vysoká cena. Proto je běžným zvykem míchat Asa foetidu až s 80 % různých druhů mouky, olejů a škrobů, které výrazně snižují výslednou cenu produktu. My se můžeme pyšnit 100 % čistou asa foetidou bez jakýchkoliv aditiv.
Jako koření je asa foetida hojně používána v bezmasé i masové perské a indické kuchyni, kde nahrazuje česnek a cibuli. Zvláště v jižní Indii je běžnou součástí jídel zvaných souhrnně dal (různé směsi luštěnin a ořechů). Do luštěnin se také přidává pro své pozitivní účinky na trávení a protože působí proti nadýmání. Asa foetida je silně aromatická, proto se do pokrmů přidává pouze malé množství (pro 4 osoby kulička velikosti hrášku, která se nechá rozvonět na pánvi v horkém oleji).
Pokud se odvážíme vařit s asa foetidou, nalezneme v ní zajímavou alternativu k česneku a cibuli. Při opatrném dávkování povznese zeleninová i houbová jídla, ale může být použita i na rožněná a pečená masa, zvláště na skopové a na ryby.
Země původu: Indie