Cumin celý (Římský kmín)
Jedno ze základních koření orientu
Cuminum cyminum
Lidový název: římský kmín, džira
Je to koření především arabského a orientálního světa, tedy zemí okolo Středozemního moře, celá Asie a dále střední Amerika. Jedná se o jednoletou rostlinu příbuznou kmínu lučnímu, s botanickým názvem šabrej kmínovitý (Cuminum cyminum). Je známý také jako kumin, jiraka, comino aj. Podporuje chuť k jídlu a trávení. Pro svou výraznou chuť i aróma (zcela odlišnou od našeho kmínu) se ke kořenění používají jen menší dávky celého nebo mletého cuminu. Je součástí karí i dalších směsí. Využívá se při pečení chleba, pečiva, při výrobě salámů a sýrů. V Africe se dává do pokrmů jako je tajin, kuskus, harira. Ve Španělsku se míchá se skořicí, v arabských zemích s koriandrem, kurkumou a kardamomem. Pěstovaný v Sýrii, čištěný v Německu.
Země původu: Indie