Glutaman
Prostředek ke zvýraznění chuti, japonská pátá chuť "umami", čínsky "wej-su"
Wej - su
Mononatrium glutaman zvaný také glutamat vlastně není koření. Je to aminokyselina, dnes vyráběná synteticky. Má zvláštní vlastnost zvýraznit typickou vlastní chuť připraveného pokrmu. Dříve byl v Číně a Japonsku získáván z mořských řas "Laminaria japonica" a nazýván pátou chutí, tzv "umami". Tento krystalický bílý prášek je nutno používat v malých dávkách - asi do půl čajové lžičky na 1 litr nebo kilogram pokrmu, nepředávkovat. Nedoporučuje se dětem do 3 let, někdy po něm mohou trpět alergií. Dle nařízení Eu je v potravinách značen E621 . Vyskytuje se ve všech živých organismech, většinou jako součást proteinů. Lidské tělo si denně vyrábí samo cca 50 g glutamanu. V běžné potravě jej člověk denně ve vázané formě konzumuje asi 10 g a ve volné formě asi 1 g. Glutaman sodný je součástí mnoha směsí koření, kterým propůjčuje své vlastnosti - zvýraznění osobité chuti pokrmu. Používá se do polévek, omáček, omelet, v japonské a čínské kuchyni, všude tam, kde pokrmu "něco chybí".
Země původu: Francie