Lékořice
Drcený kořen lékořice využívaný především pro léčivé účinky.
Glycyrrhiza glabra
Lékořice lysá, zvaná také sladké dřevo, je rostlina, která se z oblasti svého původu - Středomoří - rozšířila až do Číny a vyskytuje se i u nás.
Jako koření jsou používány výhradně dřevnaté žluté kořeny, které se sklízení na podzim třetího až pátého roku.
Lékořicový kořen byl zajisté žvýkán již před tisíciletími. První písemná zmínka se objevila díky řeckému filosofovi a přírodovědci Theofrastovi. Mezi jiným píše, že sladké dřevo pomáhá proti trýznivé žízni. U nás byly kořeny lékořice využívány a pěstovány od počátku středověku.
Léčívá síla lékořice se projevuje především při nemocech z nachlazení, zvláště v počátečním stadiu. Příznivě působí také při bolestech v krku, kašli a bronchitidě.
Doporučujeme použít jako čaj - 15 gramů lékořice spolu s čtvrt litrem vody přiveďte k varu a vařte alespoň 5 minut. Přeceďte a pijte malou sklenku vždy před jídlem.
Země původu: Uzbekistán