Šalvěj
Zelené lístky výborné do pokrmů i do čajů
Salvia officinalis nebo triloba
Šalvějí (lékařskou nebo křovitou) se kořenilo už ve starém Římě. Její listy se využívají při vaření jako koření, především v rámci středomořské kuchyně do omáček, ke grilovaným masům a rybám, jako dochucovadlo do sýrů, bylinkových másel (spolu s petrželkou) nebo bonbónů. Oblíbená byla jako koření i u nás. Ve staročeské kuchyni byla prý šalvěj rovnocenná s petrželkou. Používá se do kořenných bylinkových směsí spolu s mátou, rozmarýnem, majoránkou, oreganem, bazalkou, přidává se do karbanátků, sekané, je vhodná do nádivek a na kuřata, na telecí maso a vepřové kotlety. Můžeme ji také dávat do pomazánek z tavených sýrů nebo z vajec. Šalvěj má velmi silné kořenité aroma i výraznou chuť, proto jí nepoužíváme mnoho. Na jednu porci stačí špetka šalvěje.
Země původu: Albánie, Turecko