Do studených i teplých pikantních pomazánek
Číst více Vybrat baleníIngredience
- 500 g rajčat
- 1 lilek (cca 500 g)
- 1 kg červených kapií
- 30 g česneku (dle chuti) nahrubo nakrájeného (cca 6 stroužků)
- 200 g cibule nahrubo nakájená
- 100 ml olivového oleje
- 2-4 lžičky Ďábelské pomazánky od Antonína (nebo 1 feferonka)
- 1 lžička soli (dle chuti)
- 0,5 lžičky pepře (dle chuti)
- Přílohy: Pljeskavica, steaky, karbanátky, těstoviny, pečené brambory
Chorvatský ajvar
Připravte si Ajvar - lahodný zeleninový dip z Chorvatska v Antonínově variaci klasického chorvatského receptu na přípravu dipu používaného nejen jako příloha ke grilované Pljeskavici.
![]() |
![]() |
20 min. příprava 30 min. pečení |
1 litr ajvaru |
-
1/5
Papriky, rajčata a lilek dáme na plech s pečícím papírem a v troubě pečeme při 220 °C cca 30-40 minut, až je slupka zlatohnědá. (Lze i na grilu za stálého otáčení).
-
2/5
Mezitím na pánvi s olejem orestujeme nahrubo nakrájenou cibuli. Když začne zlátnout, přihodíme nahrubo nakrájený česnek, 2 - 4 lžičky Ďábelské pomazánky a vše ještě 1 minutu restujeme.
-
3/5
Když je upečeno, dáme vše do mísy a 10 minut necháme zakryté utěrkou (streč fólií) dojít.
-
4/5
Pečenou zeleninu oloupeme, papriky zbavíme jádřinců a vše spolu s orestovanou cibulí a česnekem rozmixujeme do hladka.
-
5/5
Přidáme dle chuti pepř a sůl, ještě jednou promícháme a podáváme hned jako přílohu nebo dáme do skleniček a 25 minut sterilujeme.