Nejkvalitnější mletá vanilka s jedinečnou chutí a vůní do pečiva nebo dezertů
Číst více Vybrat baleníAntonínovo tiramisu s vanilkou
VytisknoutVANILKA MLETÁ
Toto koření, původem z Nového světa, je jedno z nejjemnějších vůbec. Vanilku znali a pěstovali dávno před příchodem evropských dobyvatelů původní obyvatelé Mexika. Používali ji jako vonnou přísadu do oblíbených nápojů z kakaových bobů a čokoládových placek, které už tehdy vyráběli. K aromatizování čokolády se vanilka využívá dodnes. Indiáni neměli vanilku jen jako koření, ale dokonce i jako léčivo.
Je spousta receptů na tiramisu (většinou jsou složité nebo se používá místo mascarpone pomazánkové máslo atd.)
Tento náš mnohokrát ozkoušený recept vyniká jednoduchostí a hlavně neskutečnou chutí a lehkostí - jistě nám dáte za pravdu...
ANTONÍNOVO TIRAMISU S VANILKOU
Nejdříve připravíme krém - je to úplně jednoduché a bez nějakých italských složitostí:
Vyšleháme 250ml šlehačky - předtím než šlehačka správně zhoustne - přidáme 250g sýra mascarpone (dá se běžně koupit v obchodě), přidáme 60g moučkového cukru a 2g pravé mleté vanilky. Vše dovyšleháme do hustější konzistence.
Uvaříme hrnek oblíbené kávy (bez lógru), osladíme a přidáme do ní jednu štamprli rumu (nám to takhle chutná lépe a navíc, rum je levnější než Amaretto).
Dlouhé cukrářské piškoty lehce namočíme v kávě a naskládáme pěkně do misky, potřeme připraveným krémem (použijeme polovinu krému) a pak skládáme druhou vrstvu z namočených piškotů (zbytkem kávy ještě pokapeme) a pomažeme druhou polovinou krému. Pěkně uhladíme a posypeme přes jemné sítko kakaem.
Teď to nejdůležitější a nejtěžší: vydržíme to 24 hodin, aby se moučník v chladu uležel...
Použité suroviny:
250ml šlehačky, 250g sýra mascarpone, 400g cukrářských piškotů, 200ml kávy, 60g moučkového cukru, kakao na posypání, rum (štamprle), 2 g mleté vanilky od Antonína