Směs nejkvalitnější indonéské mleté skořice a třtinového cukru.
Číst více Vybrat baleníIngredience
Použité suroviny na 1 koláč:
lžíce – rovná polévková lžíce
lžička – rovná čajová lžička
- 250 g kulatozrnné rýže (jako na rizotto)
- 400 ml kokosového krému (1 plechovka)
- 400 ml vody
- 180 g tmavě hnědého třtinového cukru
- 20 g skořicového cukru nebo ½ čajové lžičky mleté vanilky
- ½ čajové lžičky soli
- olej na vymaštění formy
Biko - filipínský rýžový koláč s kokosovým sirupem
Ochutnejte tradiční filipínský dezert, vonící skořicí a kokosem.
30 min. příprava 30 min. pečení |
1 koláč |
-
1/8
V hrnci smícháme 250 g kulatozrnné rýže s 1 čajovou lžičkou soli, 200 ml kokosového krému (polovina plechovky), 300 ml vody a promícháme.
-
2/8
Přivedeme k varu a na mírném plamenu 10 minut bez míchání vaříme. Poté odstavíme z plotny a necháme pod poklicí 10 minut dojít.
-
3/8
Mezitím si připravíme kokosový sirup. Na pánvi smícháme 200 ml kokosového krému (druhá polovina plechovky) se 100 ml vody, 20 g skořicového cukru (nebo ½ čajové lžičky mleté vanilky) a 180 g tmavého třtinového cukru.
-
4/8
Přivedeme k varu a na mírném plamenu, za občasného promícháni, necháme tekutinu zhoustnout do karamelového sirupu (cca 10 minut).
-
5/8
Předehřejeme troubu na 180 °C. Uvařenou rýži promícháme s ½ karamelového sirupu a nasypeme do koláčové formy o průměru cca 28 cm vymazané olejem, nejlépe kokosovým. Horní okraj rýže urovnáme špachtlí.
-
6/8
Zbylou polovinu karamelového sirupu opatrně nalijeme na urovnaný vršek rýže a špachtlí rovnoměrně rozetřeme.
-
7/8
Pečeme v předehřáté troubě cca 30 minut.
-
8/8
Podáváme ke kávě nebo čaji vlažné nebo zcela vychladlé, nakrájené na kousky nebo úzké trojúhelníčky.