Z celých kuliček, pro udržení aroma je před mletím podchlazovaný
Číst více Vybrat baleníIngredience
Použité suroviny na 4 porce, na těsto:
- 25 g droždí (nebo 7 g sušeného v sáčku)
- 200 g hladké mouky
- 200 g pohankové mouky
- 500 ml vlažného mléka
- „Pepř černý mletý“ od Antonína
- 3 vejce
- 3 lžíce (40 g) rozpuštěného másla
- 3 lžíce zakysané smetany
- 1 lžička cukru
- 1 lžička soli
- máslo nebo olej na potření pánve
Na ozdobení:
- máslo a zakysaná smetana, sůl, pepř černý mletý, kaviár nebo uzený losos, bio citrón, čerstvý (nebo sušený) kopr.
Bliny
Slaná pochoutka vhodná jako malé občerstvení pro setkání s přáteli.
30 min. příprava cca 90 min. kynutí |
4 |
-
1/5
Smícháme kvasnice, cukr, 8 lžic vlažného mléka, 2 lžíce hladké mouky a necháme v teple vzejít kvásek (cca 15 min).
-
2/5
Oddělíme žloutky od bílků. Ve větší míse promícháme obě mouky, ve středu vytvoříme důlek, do kterého vlijeme mléko, kvásek, žloutky, rozpuštěné máslo, zakysanou smetanu, 1 lžičku soli, 1 lžičku pepře a důkladně vymícháme do hladkého polotekutého těsta. Mísu přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme cca 1 hodinu vykynout.
-
3/5
Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který jemně, po částech, vmícháme do vykynutého těsta a znovu necháme 30 minut kynout.
-
4/5
Nejlépe silnostěnnou nepřilnavou pánev lehce potřeme olejem nebo máslem a zahřejeme na střední teplotu.
Polévkovou lžící nabíráme těsto, které na pánvi necháme roztéci do kruhu o průměru cca 5 cm a pečeme po obou stranách 1-2 minuty do zlatohněda.
-
5/5
Zakysanou smetanu (zbytek z kelímku) smícháme s 1 lžičkou nadrobno nasekaného kopru (lze i sušený).
Ještě horké bliny potíráme rozpuštěným máslem a podáváme ozdobené zakysanou smetanou (smíchanou se solí a nasekaným koprem – dle chuti), kouskem nakrájeného citrónu, plátkem uzeného lososa (nebo kaviárem) a vše lehce opepříme. Dozdobit lze malou snítkou čerstvého kopru.