Ingredience

Použité suroviny na 4 porce, na těsto:

  • 25 g droždí (nebo 7 g sušeného v sáčku)
  • 200 g hladké mouky
  • 200 g pohankové mouky
  • 500 ml vlažného mléka
  • „Pepř černý mletý“ od Antonína
  • 3 vejce
  • 3 lžíce (40 g) rozpuštěného másla
  • 3 lžíce zakysané smetany
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička soli
  • máslo nebo olej na potření pánve

Na ozdobení:

  • máslo a zakysaná smetana, sůl, pepř černý mletý, kaviár nebo uzený losos, bio citrón, čerstvý (nebo sušený) kopr.

Použité koření:

Pepř černý mletý

Z celých kuliček, pro udržení aroma je před mletím podchlazovaný

Číst více Vybrat balení

Bliny

Vytisknout


Slaná pochoutka vhodná jako malé občerstvení pro setkání s přáteli.

30 min. příprava
cca 90 min. kynutí
4
  • 1/5

    Smícháme kvasnice, cukr, 8 lžic vlažného mléka, 2 lžíce hladké mouky a necháme v teple vzejít kvásek (cca 15 min).

    Bliny - recept krok 1
  • 2/5

    Oddělíme žloutky od bílků. Ve větší míse promícháme obě mouky, ve středu vytvoříme důlek, do kterého vlijeme mléko, kvásek, žloutky, rozpuštěné máslo, zakysanou smetanu, 1 lžičku soli, 1 lžičku pepře a důkladně vymícháme do hladkého polotekutého těsta. Mísu přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme cca 1 hodinu vykynout.

    Bliny - recept krok 2
  • 3/5

    Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který jemně, po částech, vmícháme do vykynutého těsta a znovu necháme 30 minut kynout.

    Bliny - recept krok 3
  • 4/5

    Nejlépe silnostěnnou nepřilnavou pánev lehce potřeme olejem nebo máslem a zahřejeme na střední teplotu.



    Polévkovou lžící nabíráme těsto, které na pánvi necháme roztéci do kruhu o průměru cca 5 cm a pečeme po obou stranách 1-2 minuty do zlatohněda.

    Bliny - recept krok 4
  • 5/5

    Zakysanou smetanu (zbytek z kelímku) smícháme s 1 lžičkou nadrobno nasekaného kopru (lze i sušený).



    Ještě horké bliny potíráme rozpuštěným máslem a podáváme ozdobené zakysanou smetanou (smíchanou se solí a nasekaným koprem – dle chuti), kouskem nakrájeného citrónu, plátkem uzeného lososa (nebo kaviárem) a vše lehce opepříme. Dozdobit lze malou snítkou čerstvého kopru.

    Bliny - recept krok 5

Chtěli byste se o recept podělit se svými blízkými?

Váš nákupní košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Koření do něj můžete přidat v sekci e-shop
Mezisoučet
0 Kč
Nákupní košík