Na omáčky k těstovinám
Číst více Vybrat baleníBoloňské špagety
Vytisknout
MILÁNSKÁ
Směs na ochucení omáček a strouhaného sýra na špagety, makaróny a jiné těstoviny. Obsahuje koření typická pro italskou kuchyni jemně mletá: bazalku, česnek, sušenou mrkev, oregano (dobromysl), černý pepř, tymián, citrónovou kůru, provensálskou směs a sůl.
Kromě těstovin ji můžeme použít i při přípravě králíka, do rajčatové omáčky, do leča, ke skopovému a jehněčímu masu, popř. i na pizzu atd.
Říká se, že nejlepší z italské kuchyně jsou:
BOLOŇSKÉ ŠPAGETY
Omáčka:
Na 2 lžících olivového oleje lehce osmahneme 2 střední nadrobno nakrájené cibule a 2 najemno nasekané stroužky česneku. Přidáme 250 g mletého masa a 2 lžičky směsi „Milánská“. Opékáme za stálého míchání 10 minut a maso přitom rozmělňujeme vidličkou, až se rozpadne na malé kousky a dokonale se promísí s ostatními přísadami. Přidáme 500 g nadrobno nakrájených rajčat, 1 lžičku soli, 1 lžičku cukru a 125 ml (1/8 l) červeného vína nebo vody. Přivedeme k varu a za stálého míchání vaříme na mírném ohni asi 15 minut - než se směs zahustí. Na závěr dle potřeby dochutíme solí nebo cukrem.
Špagety:
3 l osolené vody přivedeme k varu. Vložíme 400 g špaget a dle návodu uvaříme do poloměkka, tzv. "al dente". Špagety scedíme, přidáme 1 lžíci olivového oleje a v hrnci pod pokličkou protřepáním promícháme (nebudou se lepit).
Špagety podáváme polité omáčkou a posypané nastrouhaným parmazánem (dle chuti).
Použité suroviny na 4 porce:
omáčka:
2 střední cibule, 2 stroužky česneku, 2 lžíce olivového oleje, 250 g mletého masa (1/2 hovězího, 1/2 vepřového), směs koření „Milánská“, sůl, 500 g nadrobno nakrájených rajčat , 125 ml (1/8 l) červeného vína nebo vody, cukr a sůl.
špagety:
400 g kvalitních špaget, sůl, 1 lžíce oleje
na posypání:
strouhaný parmazán (dle chuti)