Sušená nať plocholisté petržele, krásně aromatická a zelená
Číst více Vybrat baleníBramborové řízečky s petrželkou
VytisknoutPETRŽEL
Petržel mívala kdysi jinou vážnost než pouze jako zdravé zelené koření. Byl to symbol radosti a slávy. Již ve 3. století je uvedena petržel jako koření v římské kuchařské rukověti. U nás se rovněž obecně rozšířila a její nať byla používána ve staročeské kuchyni do omáček, tvořila také součást nádivek a tradičních vaječných velikonočních pokrmů. Petržel pochází ze Středozemí. Povzbuzuje zažívací pochody, zvyšuje činnost ledvin, pomáhá při močových kamenech, po zánětu prostaty, při menstruačních potížích. Petržel je základní zelené koření - naťová zelenina denní potřeby. Lze ji přidat téměř do všech pokrmů, polévek, smetanových a houbových omáček, sekaných mas, nádivek, dušených a pečených mas, salátů, ke zdobení obložených chlebíčků a různých lahůdek, i lžíci nebo dvě do houskových knedlíků. V úměrných dávkách je petrželka každodenní zdravou součástí jídel kuchyní mnoha národů.
Typické použití pro tuto směs je recept na :
BRAMBOROVÉ ŘÍZEČKY S PETRŽELKOU
200 g uzeného masa vcelku vložíme do vroucí osolené vody (solíme o ohledem na vlastní slanost masa) a na mírném ohni uvaříme doměkka (cca 30 – 40 minut). 600 g stejných středně velkých brambor uvaříme ve slupce (cca 20 minut), ještě teplé oloupeme a prolisujeme na vál. Poprášíme 150 g hrubé mouky, do které jsme zamíchali 1/4 sáčku prášku do pečiva. Přidáme 1 - 3 lžičky soli, 1 vrchovatou lžičku petrželky, 1 celé vejce a zaděláme těsto. Uvařené uzené maso nakrájíme a nasekáme nadrobno a přimícháme do těsta.
Na pomoučeném vále vyválíme z těsta šišku, kterou nožem rozdělíme na 6 stejných dílů. Z jednotlivých dílů tvoříme silnější placičky asi velikosti dlaně, které obalujeme v rozšlehaném (a mírně osoleném) vejci a potom ve strouhance. Smažíme na rozpáleném oleji z obou stran do červena.
Podáváme ihned s čerstvými zeleninovými saláty, dušenou zeleninou či nakládaným zelím.
Použité suroviny na 3 porce :
600 g brambor, 200 g uzeného masa, 150 g hrubé mouky, 1/4 sáčku prášku do pečiva, sůl, 1 vrchovatá lžička sušené petrželky, 1 vejce, strouhanka na obalení, olej na smažení
přílohy :
kysané zelí, zelný nebo míchaný zeleninový salát, dušená zelenina