Z celých kuliček, pro udržení aroma je před mletím podchlazovaný
Číst více Vybrat baleníIngredience
Použité suroviny na 2-4 porcí, na salát:
- 1 ks římského salátu (cca 500 g čistých listů)
- bílý toustový chléb (6 plátků) nebo 1 bageta (1 den stará)
- 1 lžíce oleje na smažení
- 100 g parmazánu (50 g přijde do zálivky)
- sůl
- mletý černý pepř dle chuti
- variabilně: 2 kuřecí prsa, 8 plátků anglické slaniny (cca 100 g)
Na zálivku:
- 1 lžička dijonské hořčice
- 2 vejce
- 150 ml olivového oleje
- 3 ks ančoviček najemno nasekaných
- 1 citrón
- bílý vinný ocet (dle chuti, cca 1 lžička)
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička worchesterské omáčky
- pepř černý mletý nebo drcený (dle chuti)
- sůl dle chuti
- (žloutky, olivový olej, citrón a vinný ocet lze v nouzi nahradit 5 lžícemi majonézy)
Caesar salát
Antonínova varianta tradičního salátu, který údajně vytvořil italský kuchař Caesare Cardini působící v Americe a Mexiku v první polovině 20. století.
40 min. příprava | 4 porce |
-
1/7
Toustový chléb (bagetu) nakrájíme kousky 2x1x1cm a dáme na 10 minut při 100 °C vysušit do trouby. Poté je nasucho opečeme do zlatova.
-
2/7
2 stroužky česneku a 3 ančovičky nadrobno nasekáme a dáme stranou. Omyté a osušené listy římského salátu nakrájíme na 2 cm proužky a dáme do velké mísy.
-
3/7
2 žloutky oddělené od bílků smícháme se šťávou z 1 citrónu a za stálého šlehání přiléváme 150 ml olivového oleje, až se vytvoří majonéza.
-
4/7
Přidáme česnek s ančovičkami, lžičku dijonské hořčice, lžičku worchesteru, ¼ lžičky mletého pepře, špetku soli, 50 g jemně nastrouhaného parmazánu, lžičku vinného octa a vše promícháme.
-
5/7
Na 1 lžíci oleje orestujeme do zlatova osolená a opepřená 2 kuřecí prsa a poté 8 plátků anglické slaniny do křupava.
-
6/7
V míse dokonale promícháme zálivku s nakrájeným římským salátem a krutonky.
-
7/7
Naservírujeme na hluboké talíře a ozdobíme orestovanou slaninou, na 1 cm plátky nakrájeným opečeným kuřecím masem a zbytkem parmazánu pokrájeným na hrubší plátky (hobliny).