Ingredience

Použité suroviny na 2-4 porcí, na salát:

  • 1 ks římského salátu (cca 500 g čistých listů)
  • bílý toustový chléb (6 plátků) nebo 1 bageta (1 den stará)
  • 1 lžíce oleje na smažení
  • 100 g parmazánu (50 g přijde do zálivky)
  • sůl
  • mletý černý pepř dle chuti
  • variabilně: 2 kuřecí prsa, 8 plátků anglické slaniny (cca 100 g)

Na zálivku:

  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 2 vejce
  • 150 ml olivového oleje
  • 3 ks ančoviček najemno nasekaných
  • 1 citrón
  • bílý vinný ocet (dle chuti, cca 1 lžička)
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička worchesterské omáčky
  • pepř černý mletý nebo drcený (dle chuti)
  • sůl dle chuti
  • (žloutky, olivový olej, citrón a vinný ocet lze v nouzi nahradit 5 lžícemi majonézy)

Použité koření:

Pepř černý mletý

Z celých kuliček, pro udržení aroma je před mletím podchlazovaný

Číst více Vybrat balení

Caesar salát

Vytisknout


Antonínova varianta tradičního salátu, který údajně vytvořil italský kuchař Caesare Cardini působící v Americe a Mexiku v první polovině 20. století.

40 min. příprava 4 porce
  • 1/7

    Toustový chléb (bagetu) nakrájíme kousky 2x1x1cm a dáme na 10 minut při 100 °C vysušit do trouby. Poté je nasucho opečeme do zlatova.

    Caesar salát - recept krok 1
  • 2/7

    2 stroužky česneku a 3 ančovičky nadrobno nasekáme a dáme stranou. Omyté a osušené listy římského salátu nakrájíme na 2 cm proužky a dáme do velké mísy.

    Caesar salát - recept krok 2
  • 3/7

    2 žloutky oddělené od bílků smícháme se šťávou z 1 citrónu a za stálého šlehání přiléváme 150 ml olivového oleje, až se vytvoří majonéza.

    Caesar salát - recept krok 3
  • 4/7

    Přidáme česnek s ančovičkami, lžičku dijonské hořčice, lžičku worchesteru, ¼ lžičky mletého pepře, špetku soli, 50 g jemně nastrouhaného parmazánu, lžičku vinného octa a vše promícháme.

    Caesar salát - recept krok 4
  • 5/7

    Na 1 lžíci oleje orestujeme do zlatova osolená a opepřená 2 kuřecí prsa a poté 8 plátků anglické slaniny do křupava.

    Caesar salát - recept krok 5
  • 6/7

    V míse dokonale promícháme zálivku s nakrájeným římským salátem a krutonky.

    Caesar salát - recept krok 6
  • 7/7

    Naservírujeme na hluboké talíře a ozdobíme orestovanou slaninou, na 1 cm plátky nakrájeným opečeným kuřecím masem a zbytkem parmazánu pokrájeným na hrubší plátky (hobliny).

    Caesar salát - recept krok 7

Chtěli byste se o recept podělit se svými blízkými?

Váš nákupní košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Koření do něj můžete přidat v sekci e-shop
Mezisoučet
0 Kč
Nákupní košík