Do mletých mas a na přírodní plátky
Číst více Vybrat baleníČevap na grilu s kuskusem
Vytisknout
SMĚS KOŘENÍ "ČEVABČIČI"
Směs na oblíbený a známý pokrm balkánské kuchyně (z mletého masa) můžeme použít na všechny typy mletých mas - vepřové, hovězí, kuřecí, skopové i na zvěřinu, dále pak k přiostření gulášů, do gulášových polévek, klobás apod.
Obsahuje: papriku sladkou a pálivou, pepř černý, nové koření, tymián, petržel, cibuli a sůl (20 %).
Také se vám stává, že sháníte něco a přinesete si domů něco úplně jiného? Tak to bylo i s tímto receptem. Jeli jsme na Balkán, protože tam roste velmi kvalitní bobkový list a objevili tam tento zajímavý rychlý chorvatský recept.
ČEVAP NA GRILU S KUSKUSEM
Do misky dát 60 gramů kuskusu a zalít ho 50 ml vlažné vody. Nechat chvilku stát, aby kuskus nasál vodu.
Zatím si nakrájet co nejemněji půl bílé cibule a přidat ji do mletého masa. (Ideální je směs masa hovězího, vepřového a skopového.) Dále přidat 1 lžíci směsi koření "Čevabčiči" a sůl podle chuti (přibližně jednu malou lžičku).
Vše pěkně promíchat i s namočeným kuskusem.
Na kratší špejle vytvarovat a namačkat navlhčenýma rukama připravenou masovou směs ve velikosti běžného čevabčiči.
Grilovat na rozpáleném grilu 6-10 minut.
Doporučuji podávat s nějakou pikantní omáčkou nebo hořčicí a k tomu dobré pečivo (na Balkáně by to bylo bílé pečivo, ale i český tmavý chléb k tomu chutná výborně).
Použité suroviny:
500g mletého masa (hovězí, vepřové, případně skopové), 1/2 bílé cibule, 60 gramů kuskusu, směs koření "Čevabčiči", sůl
Příloha:
pečivo