Z celých kuliček, pro udržení aroma je před mletím podchlazovaný
Číst více Vybrat baleníIngredience
Použité suroviny na 2-3 porce:
- 500 g zeleného chřestu
- 1 hrst najemno nasekané plocholisté petržele
- 1 hrst najemno nakrájené pažitky
- 50 g hrubě namletých blanšírovaných mandlí
- 50 g hrubě namletých vyloupaných dýňových semínek
- 70 g najemno nastrouhaného parmazánu
- ½ – 1 stroužek česneku (dle chuti)
- sůl dle chuti
- 2 vejce
- ¼ lžičky pepře černého mletého
- 1 lžička nastrouhané citronové kůry z bio citronu
- 150 g řeckého přírodního jogurtu
- 2 vrchovaté lžíce zakysané smetany
Chřestové hranolky s jogurtovým dipem
Křupavé a zdravé, právě takové jsou naše chřestové hranolky. A k nim po citronu vonící jogurtový dip. To prostě musíte ochutnat!
60 min. | 2-3 porce |
-
1/7
500 g zeleného chřestu omyjeme, odlomíme tvrdé konce, rozkrojíme příčně i podélně na poloviny (z každého chřestu dostaneme 4 hranolky) a v utěrce osušíme.
-
2/7
Ve větší misce (aby se do ní vešly kusy chřestu) smícháme najemno nastrouhaných 70 g parmazánu a nahrubo namletých 50 g blanšírovaných mandlí a 50 g vyloupaných dýňových semínek.
-
3/7
Ve větší misce rozšleháme 2 vejce spolu se špetkou soli a špetkou mletého černého pepře. Troubu předehřejeme na 180 °C.
-
4/7
Chřestové hranolky namáčíme postupně v rozšlehané vaječné směsi, poté je obalíme ve směsi parmazánu, mandlí a dýňových semínek.
-
5/7
Hranolky položíme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme při 180 °C 25-30 minut, než zezlátnou.
-
6/7
Připravíme si dip smícháním 150 g přírodního řeckého jogurtu, 2 vrchovatých lžic zakysané smetany, soli dle chuti, ¼ lžičky mletého černého pepře, 1 hrsti najemno nasekané plocholisté petržele, 1 hrsti najemno nakrájené pažitky, ½ – 1 prolisovaným stroužkem česneku a 1 lžičky nastrouhané citronové kůry z bio citronu.
-
7/7
Dozlatova upečené chřestové hranolky posolíme dle chuti a podáváme teplé spolu s osvěžujícím dipem.