Pikantní, sladce vonící směs na čínskou a vietnamskou kuchyni.
Číst více Vybrat baleníIngredience
Použité suroviny na 2 porce (nálev vystačí na 8-10 vajec):
- 4 vejce
- 1 lžíce černého čaje
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 polévková lžíce směsi „Koření pěti vůni“ od Antonína
Čínská čajová vejce (autorky Thang Jüngling a Laděny Štíbrové)
Tradiční čínský pokrm podávaný nejčastěji jako malá svačina.
10 min. příprava 8 + 30 min. vaření |
2 |
-
1/4
Připravíme si všechny ingredience.
-
2/4
Vajíčka uvaříme na hniličku (6 – 8 minut, při vaření můžeme přidat ocet – nevyteče tolik bílku, ani když skořápka praskne). Důležité je, aby bílek ztuhl. Vejce ochladíme studenou vodou a každé vejce lžící po obvodu skořápky naklepeme. Skořápka by měla popraskat, ale nesmí se odlupovat, musí držet pohromadě.
-
3/4
Pak si připravíme menší hrnec s vodou (asi 0,5 l), do které přidáme 1 lžíci černého čaje, 2 lžíce sójové omáčky a 1 polévkovou lžíci směsi „Koření pěti vůní“. Do nálevu vložíme vejce, aby byla ponořena. Vodu přivedeme k varu a vaříme na mírném ohni asi půl hodiny. Hrnec odstavíme z ohně a vejce necháme v nálevu vychladnout. Pokud uvaříme větší množství vajec, které hned nespotřebujeme, můžeme je uchovat ponořené v nálevu několik dní v chladničce.
-
4/4
Před podáváním oloupeme z vajec skořápku. Pod ní se objeví hnědě mramorovaný bílek.
Chuť vajec je překvapivě pikantní a nejvýraznější je u těch vajec, u nichž při naklepávání skořápky praskl bílek a hnědý kořeněný nálev zatekl až ke žloutku. Na talíři se sice tahle vejce nevyjímají nejlépe, ale kdo je ochutná, vadu na kráse jim určitě odpustí.