Ingredience

Použité suroviny na 2 porce (nálev vystačí na 8-10 vajec):

  • 4 vejce
  • 1 lžíce černého čaje
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 polévková lžíce směsi „Koření pěti vůni“ od Antonína

Použité koření:

Koření pěti vůní

Pikantní, sladce vonící směs na čínskou a vietnamskou kuchyni.

Číst více Vybrat balení

Čínská čajová vejce (autorky Thang Jüngling a Laděny Štíbrové)

Vytisknout


Tradiční čínský pokrm podávaný nejčastěji jako malá svačina.

10 min. příprava
8 + 30 min. vaření
2
  • 1/4

    Připravíme si všechny ingredience.

    Čínská čajová vejce - recept krok 1
  • 2/4

    Vajíčka uvaříme na hniličku (6 – 8 minut, při vaření můžeme přidat ocet – nevyteče tolik bílku, ani když skořápka praskne). Důležité je, aby bílek ztuhl. Vejce ochladíme studenou vodou a každé vejce lžící po obvodu skořápky naklepeme. Skořápka by měla popraskat, ale nesmí se odlupovat, musí držet pohromadě.

    Čínská čajová vejce - recept krok 2
  • 3/4

    Pak si připravíme menší hrnec s vodou (asi 0,5 l), do které přidáme 1 lžíci černého čaje, 2 lžíce sójové omáčky a 1 polévkovou lžíci směsi „Koření pěti vůní“. Do nálevu vložíme vejce, aby byla ponořena. Vodu přivedeme k varu a vaříme na mírném ohni asi půl hodiny. Hrnec odstavíme z ohně a vejce necháme v nálevu vychladnout. Pokud uvaříme větší množství vajec, které hned nespotřebujeme, můžeme je uchovat ponořené v nálevu několik dní v chladničce.

    Čínská čajová vejce - recept krok 3
  • 4/4

    Před podáváním oloupeme z vajec skořápku. Pod ní se objeví hnědě mramorovaný bílek.

    Chuť vajec je překvapivě pikantní a nejvýraznější je u těch vajec, u nichž při naklepávání skořápky praskl bílek a hnědý kořeněný nálev zatekl až ke žloutku. Na talíři se sice tahle vejce nevyjímají nejlépe, ale kdo je ochutná, vadu na kráse jim určitě odpustí.

    Čínská čajová vejce - recept krok 4

Chtěli byste se o recept podělit se svými blízkými?

Váš nákupní košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Koření do něj můžete přidat v sekci e-shop
Mezisoučet
0 Kč
Nákupní košík