Tradiční indická směs bez soli s vůní římského kmínu a hřebíčku.
Číst více Vybrat baleníČočka na indický způsob
VytisknoutGARAM MÁSALA
Velmi chutná a voňavá indická směs koření. Obsahuje hlavně cumin (římský kmín), skořici, koriandr, pískavici, mleté hořčičné semínko, hřebíček, pepř, anýz, zázvor, kmín a další byliny. Používá se tradičně do indických pokrmů jako pilaf, birjuní, na grilovaná a rožněná masa, na minutky, do mletých mas, na kuřata, ryby, k dochucení luštěnin – čočky a fazolí, do rýžových a jogurtových pokrmů a do dalších pokrmů orientální kuchyně.
Typické použití pro tuto směs je recept na :
ČOČKA NA INDICKÝ ZPŮSOB
Čočku (470 g) namočíme přes noc do 1,3 l studené vody.
Na oleji zpěníme 3 nadrobno nakrájené střední cibule, přidáme 1 lžičku směsi koření „Garam másala“ a za stálého míchání smažíme, dokud cibulka nezezlátne. Přidáme namočenou čočku (i s vodou), vmícháme 4 lžíce strouhaného kokosu, osolíme 2 lžičkami soli. Přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme čočku do změknutí (asi 15 – 20 minut).
Mezitím si usmažíme světlejší jíšku, asi ze 3 lžic oleje a 3 lžic hladké mouky.
Když je čočka uvařená, dochutíme 3 – 5 lžícemi octa a 3 – 4 lžičkami krystalového cukru. Zahustíme jíškou a dle chuti dosolíme.
Jindy jako obměnu místo octa dáváme kysanou smetanu (asi dvojnásobné množství) a případně dochutíme lžící ostřejšího kečupu.
Podáváme jako samostatný pokrm s vajíčkem nebo jako přílohu k uzenině či masu.
Použité suroviny :
470 g čočky, 3 střední cibule, olej na smažení, směs koření „Garam másala“, 4 lžíce strouhaného kokosu, sůl, ocet, cukr, hladká mouka (na jíšku)
přílohy :
vajíčko, uzenina, uzené maso apod.