Čočka na indický způsob

Vytisknout
Čočka na indický způsob

Použité koření:

Garam másala

Indická směs bez soli s vůní po cuminu a hřebíčku

Číst více Vybrat balení

GARAM MÁSALA

Velmi chutná a voňavá indická směs koření. Obsahuje hlavně cumin (římský kmín), skořici, koriandr, pískavici, mleté hořčičné semínko, hřebíček, pepř, anýz, zázvor, kmín a další byliny. Používá se tradičně do indických pokrmů jako pilaf, birjuní, na grilovaná a rožněná masa, na minutky, do mletých mas, na kuřata, ryby, k dochucení luštěnin – čočky a fazolí, do rýžových a jogurtových pokrmů a do dalších pokrmů orientální kuchyně.

Typické použití pro tuto směs je recept na :

ČOČKA NA INDICKÝ ZPŮSOB

Čočku (470 g) namočíme přes noc do 1,3 l studené vody.

Na oleji zpěníme 3 nadrobno nakrájené střední cibule, přidáme 1 lžičku směsi koření „Garam másala“ a za stálého míchání smažíme, dokud cibulka nezezlátne. Přidáme namočenou čočku (i s vodou), vmícháme 4 lžíce strouhaného kokosu, osolíme 2 lžičkami soli. Přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme čočku do změknutí (asi 15 – 20 minut).

Mezitím si usmažíme světlejší jíšku, asi ze 3 lžic oleje a 3 lžic hladké mouky.

Když je čočka uvařená, dochutíme 3 – 5 lžícemi octa a 3 – 4 lžičkami krystalového cukru. Zahustíme jíškou a dle chuti dosolíme.

Jindy jako obměnu místo octa dáváme kysanou smetanu (asi dvojnásobné množství) a případně dochutíme lžící ostřejšího kečupu.

Podáváme jako samostatný pokrm s vajíčkem nebo jako přílohu k uzenině či masu.

Použité suroviny :

470 g čočky, 3 střední cibule, olej na smažení, směs koření „Garam másala“, 4 lžíce strouhaného kokosu, sůl, ocet, cukr, hladká mouka (na jíšku)

přílohy :
vajíčko, uzenina, uzené maso apod.

Váš nákupní košík

Váš nákupní košík je prázdný.

Koření do něj můžete přidat v sekci e-shop
Mezisoučet
0 Kč
Nákupní košík