Argentinská směs na hovězí steaky a zeleninové saláty
Číst více Vybrat baleníCtiradův čočkový salát
Vytisknout
CHIMICHURI
Příjemná argentinská (nepříliš ostrá) vločkovitá směs koření určená na typický argentinský salát ze sekaných okurek, póru, cibule, rajčat, paprik a bylinek. Její použití je však mnohostranné. Obsahuje sušený pórek, cibuli, paprikové vločky sladké i pálivé, petržel, pepř, česnek, oregano, aromatické byliny a mořskou sůl.
Tato směs je velice oblíbená do všech typů salátů. Dnešní recept je jednoduchý a přitom vynikající.
CTIRADŮV ČOČKOVÝ SALÁT
Nejdříve uvaříme doměkka 200 g velkozrnné čočky (podle návodu na obalu) a necháme vychladnout.
Dále přidáme asi 100 g nakládaných malých kukuřiček nakrájených na kolečka, také nadrobno nakrájený kousek pórku (asi 6-10 cm) a 100 g nadrobno nakrájeného balkánského sýra. Vše smícháme s jednou vrchovatou lžící směsi koření "Chimichuri", jednou malou zakysanou smetanou (200 ml) a přidáme ještě 60 ml dobrého olivového oleje. Dle chuti dosolíme ale opatrně, protože sýr je dost slaný.
Necháme v lednici aspoň hodinku uležet a podáváme tak, že salát zakapeme šťávou z limetky a plátkem limetky ozdobíme.
Ctiradův čočkový salát je výborný buď samotný s dobrým čerstvým pečivem (bagetou nebo ciabattou atp.) nebo ho doporučujeme použít jako přílohu k různým grilovaným masům.
Použité suroviny na 4 porce:
200 g velkozrnné čočky, 100 g nakládaných malých kukuřiček, 100 g balkánského sýra, 1/4 čerstvého pórku, 60 ml olivového oleje, směs koření "Chimichuri", malá zakysaná smetana, 1 limetka, sůl
Přílohy:
čerstvé pečivo (např. bageta nebo ciabatta)