Vyladěná směs na sladké pečení s 5% pravé Bourbonské vanilky.
Číst více Vybrat baleníIšlské dortíky podle Antonína
VytisknoutVOŇAVÉ PEČENÍ S VANILKOU
Sladce vonící směs do pečiva a dezertů z pravé vanilky. Hodí se do čajového pečiva, krémů, sladkých omáček i ovocných zákusků. Obsahuje pomerančovou a citrónovou kůru, mletou vanilku, kardamom, skořici a cukr.
Tento recept je vhodný jako vánoční cukroví, nebo jako zákusek k příjemnému posezení s přáteli.
IŠLSKÉ DORTÍKY PODLE ANTONÍNA
Těsto vypracujeme z 210 g prosáté polohrubé mouky, 70 g jemně nastrouhaných nebo umletých lískových oříšků, 70 g moučkového cukru, 150 g změklého másla, 1 lžičky směsi koření "Voňavé pečení s vanilkou", špetky mleté skořice a špetky kypřícího prášku. Připravené těsto odložíme asi na půl hodiny do chladna. Mezi dvěma mikroténovými fóliemi vyválíme 3 mm silný plát a vykrajujeme kolečka o průměru 3 cm. Kolečka vložíme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 175°C zhruba 6 minut. Poté necháme upečená kolečka vychladnout.
Vanilkový krém uvaříme ze 1/4 litru mléka a 1 balíčku vanilkového pudinku. Do horkého pudinku vmícháme 2 lžičky "Vanilkového cukru“ od Antonína a 70 g másla. Krém necháme vychladnout.
Slepujeme vždy tři upečená kolečka k sobě: nejdříve spojíme dvě kolečka rybízovou marmeládou, poté pokapeme rumem, potřeme vanilkovým krémem a spojíme se třetím kolečkem.
Na závěr přelijeme slepená kolečka rozehřátou čokoládovou polevou (100 g čokolády na vaření a 50 g ztuženého tuku) a můžeme různě dozdobit: sekanými oříšky, mandlemi nebo jiným prodávaným sladkým zdobením. (Z uvedeného množství je asi 30 slepených dortíků.)
Použité suroviny na těsto:
210 g polohrubé mouky, 70 g strouhaných nebo mletých lískových oříšků, 70 g moučkového cukru, 150 g másla, 1 lžička směsi "Voňavé pečení s vanilkou", špetka mleté skořice od Antonína, špetka kypřícího prášku do pečiva
Vanilkový krém:
1 balíček vanilkového pudinku, 1/4 litru mléka, 70 g másla, 2 lžičky "Vanilkového cukru“ od Antonína (z pravé vanilky!)
Čokoládová poleva se zdobením:
100 g čokolády na vaření, 50 g ztuženého tuku (např. omega), sekané ořechy, mandle nebo různé jiné sladké zdobení, rybízová marmeláda na plnění, trošku rumu